Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 2 februari 2018

  Utan hästens hovar stannar Sverige

  Regeringen gör inte tillräckligt för att stötta den viktiga hästnäringen.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Sverige har i dag flest hästar per innevånare i Europa. Antalet hästar är fler än antalet mjölkkor. I dag är hästnäringen den fjärde största intäktskällan i svenskt lantbruk. Den ger viktiga inkomster och ökar möjligheterna för människor att bo och verka aktivt i hela Sverige. Enligt Hästnäringens nationella stiftelse, HNS, omsätter hästnäringen varje år 46 miljarder kronor med 30 000 avlönade heltidsarbeten.

  Sverige blir starkare och rikare, med växande hästnäring där hästens breda möjligheter kommer fler till del. Så växer än fler jobb fram och Sverige blir starkare. Hästen är en viktig del i landsbygdsutvecklingen.

  Hästens välbefinnande är grunden för dess utveckling varav dess hovhälsa är en del. Att regeringen och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) inte kan lämna besked om eller ta ansvar för att skydda hovslagares yrkestitel är högst pinsamt. I dagarna har landsbygdsministern återigen i riksdagen duckat för att tala om när och på vilket sätt han vill stärka hovslagaryrket.

  Vi är två av den halva miljonen svenskar som regelbundet motionerar, har rekreation eller tävlar med häst. Det finns runt 900 ridklubbar runt om i landet med nästan 500 ridskolor. Efter fotbollen är ridsporten Sveriges vanligaste ungdomssport, den näst största handikappidrotten och den största fritidssysselsättningen för flickor.

  Trav- och galoppsportens intäkter kommer nästa uteslutande från spel och kan därför inte jämföras med andra sporter som finansieras på annat sätt. Förutom att ATGs överskott finansierar 36 tävlingsarenor för trav- och galopp från Boden i norr till Malmö i söder samt trav- och galoppsportens tävlingskostnader, som prismedel, travskolor och ungdomsverksamhet har också medel avsatts till Hästnäringens nationella stiftelse för utbildning, utveckling och forskning.

  För att ytterligare sätta hästen i fokus behöver fortsatt utveckling ske på många områden.

  Regeringen och landsbygdsminister Bucht (S) bör omgående ge en tidsplan för när regeringen avser att skydda yrkestiteln hovslagare samt stärka forskning för bättre djurvård, djurhälsa och hovhälsa.

  Regeringen bör också verka för en jämställd tilldelning av resurser till både flickors och pojkars idrottsverksamhet, såväl nationellt som lokalt. Värna ridningens viktiga roll som Sveriges näst största handikappidrott. Det ska också ges rimliga förutsättningar för att utveckla spel på trav- och galopp, för att kunna stärka utbildning, utveckling och forskning.

  Hästsektorn ska vara en naturlig del av utvecklingen av landsbygden. Det ska vara enkelt att starta och driva hästföretag. Det krävs en långsiktig hållbar och ansvarsfull häststrategi med hästen i fokus för att som fortsätter stärka Sverige.

  Cecilia Widegren (M)

  riksdagsledamot Skaraborg, skattepolitisk talesperson

  Mats Green (M)

  riksdagsledamot Jönköping, bostadspolitisk talesperson

  Hästansvariga

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen