Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 17 april

  Turismprojektet är väl förankrat

  Turism på annans mark ingår inte i allemansrätten.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Turism på annans mark ingår inte i allemansrätten skriver Björn Granat, LRF, i en slutreplik.
  Turism på annans mark ingår inte i allemansrätten skriver Björn Granat, LRF, i en slutreplik. FOTO: Mostphotos

  Sverker Liden har i ATL den 13 april missuppfattat min replik angående projektet Turism på annans mark där LRF ingår. Jag sammanfattar därför det viktigaste:

  1. LRF förhandlar inte om ersättningsnivåer för naturturism. Det är markägaren och berört turistföretag som ska göra det.

  2. Vi är överens med Ekoturismföreningen (som företräder 400 turistföretag) att återkommande turism på annans mark inte ingår i allemansrätten. Det innebär att en överenskommelse med markägaren är nödvändig. Jag tycker det är jättebra med en sådan samsyn.

  3. Jag tycker Liden blandar ihop korten då han drar in allemansrätten i diskussionen om kommersiella företag som bedriver turism på annan mark. Det heter ju allemansrätt och inte alleföretagsrätt. Detta understryks av Turismutredningen (SOU 2017:95) som skriver att; ”det är rimligt att det sker någon form av avtalsreglering mellan markägare och de näringsidkare som avser att driva kommersiell verksamhet på annans mark”.

  4. Projektet är avstämt med tjänstemän och förtroendevalda inom LRF samt med skogsägarföreningarna. Det finns inga planer på att avbryta det.

  Björn Galant

  LRF

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen