Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 29 juli

  Svenskar vill ha svensk matproduktion

  Efterfrågan på svensk mat ökar, därför är inernationalisering av livsmedelsproduktionen att gå emot marknaden. Det skriver styrelsen för Sveriges mjölkbönder i en replik.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   ”Vi accepterar inte att år efter år se på när mjölkinvägning och köttproduktion minskar”, skriver styrelsen för Sveriges mjölkbönder i ett debattinlägg. (Arkivbild)
  ”Vi accepterar inte att år efter år se på när mjölkinvägning och köttproduktion minskar”, skriver styrelsen för Sveriges mjölkbönder i ett debattinlägg. (Arkivbild) FOTO: TT

  I en debattartikel på Atl.nu den 15 juli skriver Per Larsson att nationalisering är fel väg att gå. Ett märkligt resonemang med tanke på att vi i andra sammanhang fått höra att vi ska producera det marknaden efterfrågar. De senaste åren har efterfrågan på svenska matprodukter ökat betydligt. Alla vill kunna marknadsföra sig med någon form av märkning att produkten är från Sverige.

  Att i detta läge gå ut och propagera för en ökad internationalisering av livsmedelsproduktionen är att gå emot marknaden och dessutom att gå emot sina egna kollegor.

  Per skriver att vi inom jordbruksnäringen trots 25 års marknadsanpassning har svårt att inse fördelarna och acceptera konsekvenserna av avregleringen av marknaden. Vi håller helt med om den beskrivningen. Vi accepterar inte att år efter år se på när mjölkinvägning och köttproduktion minskar. Vi vill inte se hur arbetstillfällen och därmed pengar försvinner ur Sverige. Vi vill ha en stark och lönsam livsmedelsproduktion i Sverige. Vi såg under coronautbrottet hur svenskarna agerade på ett rationellt sätt och ökade sina lager i hemmet för att försäkra sig om att ha mat ifall gränserna hade stängts helt.

  Att ha ett beredskapslager av livsmedel, insatsvaror såsom diesel och handelsgödsel samt ha god tillgång på sjukvårdsmaterial har för många blivit en självklarhet den sista tiden. Detta har inget med planekonomi att göra.

  I och med att vi är med i EU så har vi likt Per målet att på många sätt integreras i EU. Vi inser dock att vi hittills bara integrerats vad gäller intäkter och inte vad gäller kostnader. Vi vill kunna tillgodose marknaden med svenska livsmedel. Tyvärr klarar inte det svenska lantbruket det på grund av alla särregler vi har: Beteskrav, hög dieselskatt och ett allmänt högt och fördyrande skattetryck är några exempel. Vildsvin och rovdjur är ett annat exempel. Vi är trötta på att få telefonsamtal från kollegor som inte har råd med mat till sina barn eller som är utbrända av en alltför stor arbetsbelastning på grund av en dålig ekonomi. Vi vill inte höra om fler självmord. Vi vill dock fortsätta att stötta dem som får bekymmer och kommer aldrig att acceptera att anklaga de som drabbas för att vara dåliga företagare.

  En duktig lantbruksföretagare kämpar för bättre konkurrensvillkor och blundar inte över den diskriminering vi utsätts för både politiskt och av vissa branschvillkor.

  Styrelsen Sveriges mjölkbönder

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen