Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 28 oktober

  Elnätet måste förstärkas

  Sverige har totalt sett ingen elbrist. Vi producerar mer el än vi förbrukar – än så länge, skriver debattörerna.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Sveriges elnät behöver förstärkas och utvecklas
  Sveriges elnät behöver förstärkas och utvecklas FOTO: Johan Nilsson/TT

  Sverige har elbrist i söder och överskott i norr. Det beror på att vårt elnät inte klarar att överföra överskottet från norr till söder.

  Inte bara själva nätet måste utökas. Det måste också förstärkas för att klara högre spänning och effekt än nuvarande 400 kilovolt (kV). Efter ett riksdagsbeslut 1979 gäller den gränsen som skydd mot påstådd överkänslighet hos människor och djur.

  Men inga vetenskapliga studier har kunnat styrka någon överkänslighet. Det är bara oron som sådan som har föranlett gränsen 400 kV. Många andra länder har 800 och även 1 200 kV spänning i sina nät.

  När nu Sverige måste bygga ut och förstärka sitt elnät är det hög tid att också gå över till dubbel effekt, minst 800 kV, för att öka nätets kapacitet.

  Det vore också klokt att hejda överproduktionen från vindkraft i norr och satsa på mer elproduktion i söder. Med energislag som ger el hela tiden, inte bara när det blåser lagom eller är tillräckligt med solsken.

  Bo Hedberg, före detta teknisk attaché i Washington

  Tege Tornvall, Nätverket Klimatsans

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen