Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 8 april

  ”Svenskt jordbruk förtjänar bättre lönsamhet”

  Vi kan ta fler marknadsandelar både nationellt och internationellt, skriver moderaterna Carl-Wiktor Svensson och John Widegren i en slutreplik.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Sveriges största styrka är alla jordbrukare och deras idéer och sätt att bruka jorden på, skriver Carl-Wiktor Svensson (M) och John Widegren (M).
  Sveriges största styrka är alla jordbrukare och deras idéer och sätt att bruka jorden på, skriver Carl-Wiktor Svensson (M) och John Widegren (M). FOTO: Jeppe Gustafsson/TT

  Sverige är, som jag tidigare beskrivit, ett avlångt land med varierande förutsättningar för livsmedelsproduktion. Denna areella ­variation stärker inte bara vårt varumärke med mångsidighet och kvalitet utan även med en kvantitativ potential att kunna ta fler och mer marknadsandelar nationellt och inter­nationellt. I utlandet under fredsår – i Sverige under ­krisår.

  Sveriges största styrka är ­alla jordbrukare och deras ­olika idéer och sätt att bruka jorden på. För lika många ­gårdar som det finns i Sverige finns också olika idéer om hur de bäst brukas.

  Ur ett hållbarhetsperspektiv tror jag att detta garde av små- och medelstora företagares idéer tillsammans – men ­också var för sig – är viktiga som varumärke oavsett om produkten är här-, där- eller närproducerad.

  Vi moderater vill stärka den enskilda jordbrukarens möjlighet att utveckla sitt företag genom bland annat mindre byråkrati och lägre skatter.

  Vi tror att en bättre lönsamhet lokalt skapar fler och mer ­uthålliga företag nationellt, vilket gör att mindre mark förblir obrukad och att mer livsmedel produceras.

  Sverige behöver därtill bli bättre på att marknadsföra jordbruksbranschen och den inhemska produktionen. ­Detta gör vi bäst genom att göra våra konsumenter mer medvetna om ett livsmedels tillverkning och ursprung. Huruvida det är bäst att bedriva konventionellt eller ekologiskt jordbruk måste marknaden och medvetna konsumenter få avgöra – inte vi politiker.

  Moderaterna räds inte ny ­teknik och utvecklade metoder som exempelvis Crispr och GMO, ej heller mineralgödsel eller kemiskt växtskydd. Vi välkomnar beprövad och ny teknik och vill ­skapa bättre förutsättningar för såväl ett ekologiskt som ett konventionellt jordbruk på marknadsmässiga grunder.

  Sverige har i dag cirka 600 000 hektar obrukad åkermark, därtill mängder av ­betesmark som är i behov av restaurering och fler betesdjur. Oavsett metodval är det lönsamhet som saknas för att det ska vara attraktivt att ­bruka dessa områden.

  Lönsamheten i det svenska jordbruket behöver bli bättre.

  Carl-Wiktor Svensson

  Ersättare i riksdagen för Moderaterna i Kalmar län

  John Widegren

  Landsbygdspolitisk talesperson Moderaterna

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen