Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 26 april

  Replik: Skogsägare gynnas av gratis data

  Sverige var på väg mot ett läge där många olika aktörer laserskannade utan att skogsägaren skulle få fri tillgång till data över sin egen skog, skriver Skogsstyrelsens Patrik André i en replik.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   ”Vi på Skogsstyrelsen är i en ständig process där vi prövar och omprövar de här frågorna och försöker tänka på helheten”, skriver Patrik André, kartchef, Skogsstyrelsen.
  ”Vi på Skogsstyrelsen är i en ständig process där vi prövar och omprövar de här frågorna och försöker tänka på helheten”, skriver Patrik André, kartchef, Skogsstyrelsen. FOTO: Mostphotos/Skogsstyrelsen

  Tack, Bernt Söderberg, för dina tankar i ATL kring data och digitalisering. De frågor du tar upp är viktiga. Därför vill vi gärna kommentera de delar som rör oss och uppdraget som Skogsstyrelsen fått att tillgängliggöra data om Sveriges skogar från den nationella laserskanning som nu påbörjats.

  På 1990-talet hade ofta skogsbolag och myndigheter mycket bättre data om den egna skogen än vad den enskilda skogsägaren hade. Ofta var det baserat på statliga kartor och data. Det var inte rättvist och försvårade dessutom skogsskötseln.

  Den här orättvisan var en stark drivkraft för mig när Skogsstyrelsen 2008 skapade ”Mina sidor för skogsägare” där vi kunde förmedla alla data som vi hade till varje enskild skogsägare. Data som sedan dess har förbättrats kontinuerligt. I dag har alla skogsägare ungefär lika bra data om den egna skogen som myndigheter och virkesköpare har.

  Under flera år har företag kunnat laserskanna och skaffa information om all skog. Vi var på väg mot ett läge där många olika aktörer laserskannade utan att skogsägaren skulle få fri tillgång till data över sin egen skog. Det hade totalt sett blivit dyrt och dåligt.

  Vi har nu fått regeringens uppdrag och medel till laserskanning av all skog i hela Sverige. Vi har dessutom samverkan i arbetet med många skogsföretag och skogsägarföreningar. Nu kan vi producera skogliga grunddata rationellt och se till att skogsägare får en garanterad och gratis tillgång till data över sin skog och genom det effektivisera och förbättra svenskt skogsbruk.

  Men sedan då? Vem ska ha rådighet över data och på vilket sätt? Hur ser man till att nyttan med data kan tas tillvara utan att det uppstår negativa effekter? Hur förhåller vi oss till de framväxande regelverken som samtidigt kräver öppenhet av offentliga data och skydd av personlig integritet?

  Vi på Skogsstyrelsen är i en ständig process där vi prövar och omprövar de här frågorna och försöker tänka på helheten. Självklart. Det kommer vi att fortsätta med och det känner regeringen till. Därför behövs inga särskilda uppdrag kring det.

  Patrik André, kartchef, Skogsstyrelsen

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen