Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 11 januari

  ”Stoppa mackdöden”

  Nu är det dags att ta tag i myndigheterna och protestera så att inte ­alla småmackar på landsbygden läggs ner, skriver Alf Thuresson i byn Karl Gustav.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  FOTO: Roland Bengtsson/SCANPIX

  Jag bor i byn Karl Gustav i Varbergs kommun. Vår lilla bensinmack fick stänga hastigt på grund av föreläggande från miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Förvaltningen krävde att tankarna, som byttes för sex år sedan, skulle bytas till dubbelmantlade för att macken ligger i ett vattenskyddsområde.

  Kostnaden för detta är närmare 1 miljon kronor. Sedan är macken godkänd till och med 2021 då det träder i kraft nya regler som kräver nya investeringar i motsvarande storlek.

  Dessa kostnader kan en stor mack bära, men naturligtvis inte en liten. Det finns många små mackar som riskerar att försvinna. Det betyder att vi som inte bor i stan eller längs de ­stora vägarna får åka långa vägar för att få tag i diesel och bensin.

  Det är orimligt att ställa samma krav på en liten anläggning som på en stor. Detta är ännu ett steg för att avfolka landsbygden. Det måste gå att stoppa. Jag undrar hur många utsläpp som sker per år vid mindre bensinmackar. I Karl Gustav har det funnits mack ­sedan 1920-talet och mig veterligen har det inte skett något utsläpp av betydelse på alla dessa år.

  Vi kan inte se på detta stillatigande, det är dags att ryta ifrån. Hjälp mig med detta!

  Alf Thuresson

  Karl Gustav

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen