Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 3 juni

  Stärk gröna näringarna för ökad hållbarhet

  Den lokala livsmedelsproduktionen måste öka för att göra oss mindre sårbara, skriver Centerpartiet Gotland.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  FOTO: Karl Melander

  Den rådande krisen har visat stora brister och svagheter i det svenska samhället och i vår civilberedskap. Trots att den svenska ekonomin är hårt ansträngd har vi den här gången lyckats hålla i gång importen av livsmedel. Men vad händer om det kommer en ny global kris som hind­rar vårt normala flöde av importerade livsmedel?

  Vi behöver lära oss av krisen. En av dessa lärdomar är att vi måste öka livsmedelsproduktionen och därmed höja hela landets självförsörjningsgrad, som stadigt sjunkit i och med att producenterna blivit färre och befolkningen större. Det krävs betydande regelförenklingar och ökade utvecklingsinsatser för att stärka landsbygden och möjliggöra en hög­re självförsörjning.

  På Gotland har vi en stark tradition av företagande inom de gröna näringarna och övrig livsmedelsproduktion. Vi centerpartister anser att vi måste ge bästa möjliga förutsättningar för att öka den lokala livsmedelsproduktionen framåt.

  På så vis förbättrar vi även förutsättningarna för en levande landsbygd och mer närodlad mat i våra lokala butiker och restauranger. Detta har alltid varit viktiga frågor för oss centerpartister – men i dag är det påtagligt hur mycket det behövs.

  Krisen visar även behovet av fler livsmedelsproducenter som arbetsgivare på Gotland. Med fler företagare inom de gröna näringarna skapas fler arbetstillfällen och på så vis stimuleras vår regionala ekonomi och gör oss mindre sårbara om andra näringar drabbas. Till detta behöver vi satsa mer på utbildningar och uppmuntra våra barn och ungdomar att söka sig till de gröna näringarna. Närodlat och hållbarhet ligger i tiden.

  Som vi ser det ska närproducerat och vidareförädlat livsmedel vara en naturlig och kraftfull del i varumärket Gotland. Tillsammans med våra andra viktiga näringar gör det oss starkare framåt.

  Karl-Johan Boberg och Malin Åberg,

  Centerpartiet Gotland

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen