Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 5 December 2017

  Ställ större krav på jägarna

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  FOTO: Cay-Uwe

  Vildsvinsproblemen kan avhjälpas och det ligger i markägarnas intresse att sätta krav på dem som utnyttjar jakträtten. Här kommer ett förslag på hur det kan gå till.

  För att bedriva älgjakt så måste jägaren skjuta exempelvis fem grisar per 100 hektar och inte bara åtla för att skjuta. Som det är nu så matar många jägare året om och skjuter bara en gris om året!

  Myndigheterna måste ta sitt ansvar och tillåta fällor för fångst. I tätorterna får endast kommunjägare jaga. Det kan vara klokt, det kan vara farligt med fler jägare. Dessutom skulle risken för anmälningar från djurvänner öka. Det talar för att utveckla fällfångst.

  Andra åtgärder kan vara att sänka priset på trikinproven och bygga viltslakterier i varje kommun som jägarna kan lämna viltet till. Viltkött är klimatsmart och borde ligga i tiden. En mer effektiv jakt skulle göra det lättare för oss som är utsatta för dessa djur. Jägarna jagar bara storvilt som älg och bor inte där skadorna blir.

  Lars Mattsson

  Edsbro

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen