Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 1 februari

  ”Solpaneler hör inte hemma på åkern”

  När solcellsparker anläggs på bördig jordbruksmark är det fullständigt fel, anser debattören.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Smitt

  Replik på Karl-Åke Larssons inlägg i ATL den 11 januari.

  Du argumenterar för att solpaneler skulle vara bättre än vindkraft. Jag tycker du har helt fel.

  Men risken är stor att vi pratar förbi varandra. Därför vill jag från början klargöra att miljövänligt tillverkade solpaneler på hustak är utmärkt. Men när solcellsparker anläggs på bördig jordbruksmark tycker jag det är fullständigt fel. Nu kan vilken markägare som helst i varje fall i Falkenbergs kommun där jag finns klä sina åkrar med solpaneler. Kommunen har inga regler för att åkermark skall bevaras för livsmedelsproduktion.

  Tusentals hektar åkermark försvinner varje år ur livsmedelsproduktionen till infrastruktur, vägar och bostäder. Kommunerna är här de stora syndarna. De tänker bara på tillväxt. Men lantbrukare i bördig jordbruksbygd utan känsla för den goda jorden kan också bygga solcellsparker på högavkastande spannmålsåkrar.

  Och tog du, Karl-Åke Larsson, reda på vilken miljöbelastning dina solpaneler gav upphov till när de tillverkades? Det är stora skillnader mellan olika tillverkare i olika länder.

  Lennart Angkärr

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen