Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 19 november 2018

  Södras modell sprider vinsterna till skogsägarna

  En vikande lönsamhetstrend för svenska skogsägare gäller inte alla, menar Södras medlemschef Gustav Tibblin.

  FOTO: Skogsstyrelsen

  Redaktör Tord Karlsson tar i sin ledare 6 november upp den ekonomiska utvecklingen i skogsbruket och hänvisar till uppgifter från LRF Konsult. Uppgifterna pekar på en generellt vikande lönsamhetstrend för svenska skogsägare.

  Vilken tur då att det finns skogsägarföreningar som Södra som sprider förädlingsvinsterna till medlemmarna!

  Södra följer sedan lång tid tillbaka lönsamheten i skogsbruket med en typgård på 100 hektar skog. De senaste 15 åren har lönsamheten ökat med i genomsnitt tre procent om året. Kurvan har hack, inte minst i samband med stormen Gudrun, men trenden är tydlig: Lönsamheten för Södras medlemmar ökar, tvärtemot vad LRF Konsult menar är fallet för skogsgårdarna överlag i Sverige.

  Jag tror att en stor del av förklaringen ligger i att Södras medlemmar själva äger välskötta och lönsamma industrier och därmed får del av förädlingsvinsten. I fjol delade Södra ut 868 miljoner kronor till sina medlemmar. Det är ungefär 17 000 kr per medlem eller 23 000 kronor per medlemsgård. Eller 350 kronor per hektar skog eller 25 procent av skogsgårdens totala lönsamhet.

  Allt fler skogsägare i södra Sverige har uppmärksammat detta och söker sig nu till Södra. Hittills i år ökar medlemsantalet med två skogsägare, eller med 220 hektar, om dagen.

  Gustav Tibblin, medlemschef, Södra

  Relaterade artiklar

  Till toppen