Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 20 januari

  Södras Lettlandsaffär strider mot föreningens syfte

  Södras uppgift är att förädla delägarnas virke på bästa sätt – inte att förvärva mark i annat land, skriver skogsägaren Henry Rydén i ett debattinlägg.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  FOTO: Mostphotos

  Södras ledning har valt att förvärva mark i annat land. Jag anser att affären strider mot ändamålsparagrafen. Det kan inte vara föreningens syfte och tanke, utan föreningens uppgift är att förädla skogsböndernas, delägarnas virke på bästa och lönsamma sätt och vinsten ska återgå till delägarna undantaget det kapital som behövs för att driva en effektiv organisation och industri.

  För det första har ingen frågat mig om jag är villig att satsa omkring 65 000 kronor på markköp vidlyftiga som flera kyrksocknar.

  För det andra behövdes de här pengarna för produktionshöjande åtgärder i Södras område. Genom en reell höjning av massavedspriset, minst femtio kronor, skulle lönsamheten förbättras. I dag försummas röjning och förstagallringar i rätt tid, som är så viktiga för framtida produktion, skogsbilvägar och vilthägn med mera.

  Att optimera skogsbruket och få ut mer virke per arealenhet tjänar alla på.

  Så lite historia. Som delägare i Södra i över fyrtio år har jag upplevt styrelser och VDar komma och gå med blandat resultat, för det mesta positivt. De som i dag styr Södra har troligen inga minnen från 1980-talet, när föreningen var på fallrepet och man fick gå ut och tigga ihop kapital för extra insats. Vi hade turen att ha en välvillig jordbruksminister, annars hade Södra inte funnits i dag.

  Att ha en välfylld plånbok kan fresta till tvivelaktiga affärer. Och, som någon filosof har sagt: ”Det man lär av historien är att man inget lär av historien.”

  Just nu tjänar Södra bra med pengar. Låt nu delägarna få sin beskärda del: femtio procent av vinsten när årets resultat skall fördelas.

  Henry Rydén, Södramedlem

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen