Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 20 januari

  Alla gynnas av en fungerande marknad

  Det finns ingen motsättning mellan att optimera skogsbruket bland Södras medlemmar och förvärvet av skogsmark i Lettland, skriver Södras medlemschef i ett svar till Henry Rydén.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Gustav Tibblin, medlemschef Södra.
  Gustav Tibblin, medlemschef Södra. FOTO: Ola Kjelbye/Södra

  Svar direkt till Henry Rydén:

  Vi förstår att det väckts frågor kring Södras förvärv av Bergvik Skogs verksamhet i Lettland, bland annat i Henry Rydéns debattartikel i ATL här intill. Genom förvärvet säkrar vi delar av vårt redan befintliga behov av importerad skogsråvara. Det är även en god kapitalplacering och en säkerhet för Södras medlemmar, samt en investering i tillväxt för framtiden.

  Södra är en ekonomisk förening med 500 förtroendevalda och över 51 000 medlemmar. Investeringsbeslut fattas naturligtvis inte genom handuppräckning bland föreningens medlemmar, utan bereds och beslutas av den styrelse som bär Södras stämmas förtroende.

  Henry Rydén är av uppfattningen att Södras förvärv av Bergvik Skog i Lettland strider mot föreningens ändamålsparagraf. Märk väl att denna paragraf inte kan delas upp i enskilda formuleringar. Den måste läsas och förstås i sin helhet.

  I huvudsak ska Södra bedriva handel och förädling av skog och skogsprodukter från föreningens medlemmar, men även bedriva annan industri- eller finansieringsverksamhet. Notera att skogsinnehavet i Lettland efter affären motsvarar 3,2 procent av medlemmarnas cirka 2,5 miljoner hektar. Det gäller alltså att se till proportionerna. Södra har dessutom sedan tidigare ett skogligt innehav i just Lettland, med upparbetade och goda relationer.

  Rydén har såklart rätt i att alla tjänar på att optimera skogsbruket bland medlemmarna. Det ligger helt i linje med våra prioriterade hållbarhetsmål, där vi siktar på att öka skogstillväxten på medlemsfastigheterna med 20 procent fram till år 2050. Det finns ingen motsättning mellan det arbetet och förvärvet av skogsmark i Lettland.

  Vad gäller frågan om att prioritera prishöjningar är svaret att vi eftersträvar marknadsmässighet. Och det här är viktigt. Södra bildades för att bryta med en manipulerad och dysfunktionell marknad. Ändamålsparagrafen bör läsas i ljuset av det. Det som bäst gynnar alla är en fungerande marknad med sund konkurrens. I den meningen har vi inte bara lärt av historien, utan varit med och format den.

  Gustav Tibblin, medlemschef Södra

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen