Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 30 april 2019

  ”Södra borde premiera virkesleverantörerna”

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  FOTO: Mats P Ostelius

  Södra skogsägarna ekonomisk förening har åter gjort ett rekordresultat. Styrelsen har då beslutat att fördela vinsten till medlemmarna så att 28 procent av den totala utdelningen på 1 795 miljoner kronor ges som 10 procent i återbäring på levererat virke.

  20 procent av utdelningen ges som 6 procents ränta på insatskapitalet och resterande 52 procent av utdelningen blir insatsemission. Insatsemissionen kan jämföras med att företaget tagit ett lån till extra hög ränta. Ett annat sätt att se på detta är 48 procent av utdelningen förbättrar gårdens likviditet medan 52 procent av utdelningen tillförs kapitalet.

  Min undran är varför styrelsen inte ökar utdelningen på virke. Den dåliga skörden på grund av torkan och angreppen av barkborrar försämrar resultatet för många medlemmar, särskilt de som driver jordbruk. Ett extra tillskott i kassan skulle vara mycket välkommet för väldigt många.

  Det utdelningsförslag som styrelsen föreslår har en annan oönskad konsekvens. Om man av någon anledning får intrångsersättning är en av parametrarna för beräkningen virkesvärdet. Högre återbäring på levererat virke ger bättre betalt vid intrång eftersom virkesvärdet blir högre.

  Enligt min uppfattning borde utdelningen fördelas så att 75 procent ges som återbäring på virkesleveranser och 25 procent kopplas till kapitalet, vilket innebär 1 346 miljoner kronor i efterlikvid, 359 miljoner kronor ränta på insatskapital och 90 miljoner kronor till insatsemissioner.

  I dagens samhälle är det mer accepterat att ge råvaruproducenter betalt för deras slit än att ge kapitalstarka personer extra utdelning på kapitalet. Detta bör även Södra betänka.

  Claes Hultberg

  Karlsfors gård, Ödeshög

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen