Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 17 april

  Slakterierna lämpar över ansvaret på bönderna

  Slaktköerna drabbar både djur och djurägare.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Bönderna får ensamt ta ansvar när slaktköerna påverkar djurskyddet skriver Kerstin Herbertsson, mjölkbonde i Jämjö, i en debattartikel.
  Bönderna får ensamt ta ansvar när slaktköerna påverkar djurskyddet skriver Kerstin Herbertsson, mjölkbonde i Jämjö, i en debattartikel. FOTO: Mostphotos

  Tycker du köer i julhandeln är jobbiga? I så fall är det tur att du inte är bonde och din verksamhet styrs av köer. Ännu värre är om du inte vet om de stänger kassan när du är halvvägs till målet.

  Sverige har ett av världens finaste djurskydd som vi alla bör värna om. Enligt samhällsbilden så har bonden blivit djurskyddets upprätthållare trots att livsmedelskedjan egentligen sträcker sig vidare än så.

  Ett gott djurskydd kräver en god planering av verksamheten, djur ska in och djur ska ut systematiskt för att det ska fungera bra. Just nu fungerar det inte så. Ingen bonde har tyvärr råd att i förebyggande syfte hålla tomma platser utifall att slakteriet plötsligt stänger dörren på grund av minskande åtgång på svenskt kött i butikshyllorna. Resultatet av de slaktköer som uppstår blir levandeförvaring i böndernas stallar, i vilka då kapaciteten överskrids.

  Slaktköer på många månader ger en direkt negativ inverkan på de djurskyddsregler vi alla värnar om. Bonden blir på detta vis kvar som juridiskt ansvarig för djuret vid en tidpunkt då ansvaret i en väl fungerande leveranskedja lämpligen skulle ha gått över till slakteriet. Verksamheten blir överbelastad och djuren blir många gånger de som får betala priset med sin välfärd. Är detta rätt?

  Nuvarande system tillåter slakterierna att maximera sin lönsamhet och helt enkelt stänga dörren då deras ekonomi riskerar en törn. Bondens verksamhet anses däremot av samhället bärigt nog att kunna utstå hur många käftsmällar som helst och samtidigt klara djurskyddet enligt de tuffa regelverk som råder.

  Är det verkligen rätt att slakterierna bara kan stänga för att värna sin verksamhets ekonomi, då bonden alltid måste se till sina djurs välfärd framför den ekonomiska aspekten? Lagen ska vara lika för alla, men i praktiken uppstår obalans. Det är dags att slakterierna tar sitt ansvar utifrån sin roll och sin plats i livsmedelskedjan. Alla ska värna lika om djurens väl och ve.

  Kerstin Herbertsson

  Jämjö

  Mjölkbonde

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen