Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 17 februari 2019

  Livet som liten skogsägare

  I en handvändning gör Skogsstyrelsen min skog värdelös – en nätt förlust på närmare en halv miljon. Det är straffet för de senaste 70 årens varsamma skötsel, skriver skogsägaren Erik Lundell.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Titta, du har en nyckelbiotop i din skog!

  Visst låter det bra. Skogen på Billingen som morfar skötte i 70 år och som jag köpte av mormor för ett par år sedan är tydligen en riktig pärla. Full av gamla granar och tallar och ett och annat vindfälle som blivit liggande kvar. Gamla träd är en bristvara i den svenska skogen och miljön förväntas hysa massor av spännande ovanliga och hotade arter, som mörk husmossa.

  Denna pärla till skog utgör två tredjedelar av min planerade avverkning (2 av 3 hektar) och 75 procent av virkesvärdet på hela min fastighet. Ur skogssynpunkt var det hög tid att avverka, tillväxten har stannat av och risken för röta ökar hela tiden. När jag i höstas upptäckte att barkborren börjat härja gick det inte längre att skjuta på avverkningen, även om det kändes lite vemodigt att ta ner den fina skogen.

  Ett par dagar innan avverkningsanmälan går igenom hör Skogsstyrelsen av sig och vill gå syn på platsen. Vi pulsar runt i snön och han pekar på tallar och säger att de där är nog 130 år. För övrigt verkar han lite vilsen, det är svårt att se alla naturvärden för all snö men han hittar någon lega och någon gammal gran också.

  Jag frågar hur det går med min avverkning och vilken hänsyn som kan krävas. Och då kommer det. Nej, någon avverkning här är inte lämplig, den här skogen borde sparas. Jag frågar om de tänkt göra något reservat eller biotopvårdsområde av det då om det är så unikt. Mannen från Skogsstyrelsen svarar att han gärna såg att det skyddades men att det inte var han som bestämde, och efter höstens budget från M och KD så finns inga pengar till att skydda nya områden. Men någon gång i framtiden kanske det kunde ske. Med tanke på Skogsstyrelsens senaste pressmeddelande i frågan: En smått utopisk framtid.

  Jag frågar vad nyckelbiotopen innebär för mig ekonomiskt. Det är bara en information till markägaren om att det finns höga naturvärden och inget avverkningsförbud, får jag till svar – men jag måste samråda med Skogsstyrelsen innan jag gör några ingrepp. Ja, och så går virket inte att sälja till certifierade bolag, vilket inkluderar alla bolag på marknaden utom den minsta bonnasåg.

  Med denna bedömning har Skogsstyrelsen i en handvändning gjort min skog värdelös, en nätt förlust på närmare en halv miljon. Det är straffet för de senaste 70 årens varsamma skötsel. De som tillåter att skogen blir gammal och att naturvärden uppstår får bära kostnaderna, och de markägare som sett till att avverka i tid kan sköta sin skog som de finner bäst och få certifieringstillägg för att de lämnar lite extra träd vid avverkningen.

  Kanske ändras de ekonomiska förutsättningarna för inrättande av biotopskydd i närtid. Om inte har jag inget annat val än att börja hugga i alla fall. De gamla tallarna som skulle ha lämnats som hänsyn vid avverkningen får väl bli brännved i stället. Till stor förlust för både mig och naturen, men har staten inte råd att spara dem så har inte heller jag det.

  Det känns bra att jag kan dra mitt strå till stacken för bevarandet av gammelskogen.

  Erik Lundell, skogsägare och adjunkt i fysik, Skövde

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen