Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 16 november 2019

  ”Vi gör vad vi kan mot de rekordstora angreppen”

  Barkborresituationen är allvarlig, men Skogsstyrelsen arbetar på bred front för att få bukt med problemet, skriver Kerstin Ström.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Gnagmjöl från granbarkborre.
  Gnagmjöl från granbarkborre. FOTO: Mats P Ostelius

  Vi arbetar både förebyggande och konkret i kampen mot granbarkborren. Det är helt riktigt, som Bernt Söderberg skriver i sin replik om Skogsstyrelsens insatser mot granbarkborrens angrepp (ATL 12/11), att det krävs förebyggande och även långsiktiga åtgärder. Det är så vi arbetar.

  Det stämmer också att vi just nu tagit ledartröjan i en extra kraftsamling (Stoppa borrarna). Nyligen förlängdes satsningen till 2020 och utökades till stora delar av Svealand. Den kommer att finnas kvar så länge den behövs. Den finns för att vi har rekordstora angrepp av granbarkborre sedan den torra och varma sommaren 2018, som gjorde att antalet exploderade. Det är orsaken till att vi växlade upp vårt kontinuerliga arbete till en satsning.

  Där är massiv, tydlig och snabb information ut till skogsägaren grunden, något som skogsbruket också önskat ska vara högsta prioritering. Att skogsägaren har kunskap är en förutsättning för att skadorna ska kunna begränsas. Det är skogsägaren som kan och ska agera genom att få ut angripna träd med barken kvar.

  Vi arbetar exempelvis även med

  ✔ svärmningsövervakning som ska förstärkas

  ✔ inventeringar av skadad skog där metoden nu ska förbättras

  ✔ dispenser till skogsägare för att de snabbt ska kunna avverka drabbad skog

  ✔ nya digitala verktyg som ska underlätta för skogsägare och skogsbruk att hitta riskområden

  ✔ utbildningar av skogliga tjänstemän och berörda myndighetsanställda.

  Vi har fått 30 miljoner för att arbeta med skador på skog, ­varav en huvuddel kommer att gå till åtgärder och bekämpning av granbarkborren.

  Nyligen gav vi också besked om att Skogsstyrelsen ska samla alla berörda myndigheter för en dialog kring hur vi gemensamt ser till att undanröja de hinder som kan finnas för att skogsnäringen ska kunna agera så snabbt som möjligt. Det kan bland annat handla om transporter och logistik.

  Utöver satsningen arbetar vi kontinuerligt och långsiktigt med skogsskadefrågor i vår ordinarie verksamhet.

  Några exempel är rådgivning till skogsägaren om hur man får en mer varierad skog som står emot skogsskador, som vi startade för tre år sedan. Det kan också vara tillsyn när det gäller att snabbt få ut stormfälld skog där skadeinsekten trivs.

  Bernt Söderberg kallar bark­borreangreppen för en mardröm. Ja, att angreppen i år har fördubblats, som vi nyss kunde berätta, kan få både oss, näring och enskilda skogsägare att drömma mardrömmar.

  Vi har ett allvarligt läge. Men ingen ska behöva ligga vaken över att inte Skogsstyrelsen, tillsammans med andra aktörer, gör vad vi kan.

  Kerstin Ström, Projektledare för Stoppa borrarna, Skogsstyrelsen

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen