Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 9 april 2019

  Skogsbruket ska inte skötas av domstolarna

  Äganderätten och rättssäkerheten inom skogsbruket behöver stärkas, skriver Magnus Oscarsson (KD) i en debattartikel.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  FOTO: Mostphotos

  Den 11 april har jag glädjen att arrangera Skogens dag i riksdagen i samarbete med Föreningen Skogen. Skogens dag genomfördes första gången 2016 och har utvecklats till ett uppskattat möte mellan politiker, skogsägare och skogens organisationer och företag. I år fokuserar vi på bland annat på äganderätten och fjällnära skog.

  Skogen är en av Sveriges absolut viktigaste resurser. Ändå är kunskaperna och engagemanget från politiker och massmedier ofta svagt när det gäller skogliga frågor.

  För att möta samhällets behov behöver vi få ut mycket mer av skogen i alla avseenden. Det handlar om sågvirke, pappersmassa, biobränsle, rekreation och mycket annat som vi får från skogen.

  Ansvarsfullt brukande av skogen av engagerade skogsägare är en grund för att vi fortsatt ska kunna dra nytta av skogen. I dag hotas tyvärr äganderätten i skogen, vilket lett till flera rättsprocesser.

  Ett tydligt exempel är avverkning av fjällnära skog. Genom ett domstolsbeslut 2015 begränsades plötsligt möjligheterna att avverka fjällnära skog kraftigt. Skogsstyrelsen betalade då ut ekonomisk ersättning till dem som nekades att avverka.

  I november 2016 stoppade emellertid Skogsstyrelsen dessa utbetalningar och hänvisade i stället drabbade markägare till att stämma staten i domstol. Detta innebär ökade problem, kostnader och osäkerhet för markägaren.

  Är det så att skogsbruket ska skötas av domstolarna i framtiden? Det tycker inte jag. I stället vill jag och mitt parti Kristdemokraterna stå upp för fortsatt enskilt ägande och brukande av skogen under frihet och ansvar.

  Det långsiktiga enskilda skogsbruket har inneburit att många av de natur- och kulturvärden som finns i skogen i dag finns kvar. I skog som ägs av staten eller storbolag har skogsbruket varit mer ”rationellt” vilket medfört en minskad mångfald i dessa skogar.

  Äganderätten är något positivt som skapar förutsättningar för långsiktiga investeringar. Detta är inte minst viktigt inom skogsbruket, där en generation planterar, nästa får sköta skogen och kanske den tredje generationen får skörda.

  Äganderätten och rättssäkerheten inom skogsbruket behöver stärkas. Inom naturvården bör staten se de privata skogsägarna som medspelare snarare än som motspelare.

  Magnus Oscarsson (KD), riksdagsledamot och landsbygdspolitisk talesperson

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen