Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 27 februari 2018

  Skogsägarna pressas till bristningsgränsen

  Hälften till skogsägaren är ett rimligt krav.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Likt självspäkande fakirer levererar Sveriges skogsägare sitt virke för rekordlåga priser till massaindustrin. Jag har själv varit verksam i skogen i över 50 år och även haft insyn i prissättningen av virket fram till 1990.

  En tumregel var att skogsägaren skulle ha halva massapriset för sitt virke. Nu är skogens andel under 25 procent. Dessutom får industrin hela sitt energibehov helt gratis genom att elda barken som förr var en avfallsprodukt.

  Biprodukten tallolja som förr användes som bränsle i processen blir nu över och säljs som förnyelsebart drivmedel. Bara intäkterna på oljan täcker lönerna för en massafabrik.

  Priset på en kubikmeter massaved är nu samma som år 1990. Det året köpte jag aktier i SCA för 10 000 kronor. Nu är dessa värda 162 000. Och dessutom har jag fått utdelning varje år.

  Skogsindustrin har med hjälp av import av betydligt dyrare massaved pressat priserna på vår vedråvara. Skogsarbetarna med sina maskiner sliter hårt i den meterdjupa snön här i Ångermanland. Ingen skogsmaskinägare får lönsamhet på sin verksamhet.

  Vi behöver en skogens Christer Gardell till hjälp för att synliggöra mervärdena av vår lokalodlade, förnyelsebara råvara. Med dessa låga virkespriser kan vi inte försörja industrin med råvara.

  Hälften till skogen är ett rimligt krav!

  Lars Näsholm

  Styrnäs, Undrom Skogsbrukare

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen