Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 25 februari 2019

  Ökad nötproduktion en miljömässig ruin

  Greger Ekman skriver i en ledarartikel att vi av miljöskäl behöver fler betande djur i Sverige samt att den svenska nötköttsproduktionen kan och bör öka. Branschen saknar uppenbarligen en hållbar strategi för att snabbt ställa om till framtidens växtbaserade livsmedelsproduktion.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Här är ett observandum som alla bönder borde intressera sig för: klimatförändringarna accelererar. Det innebär att extremt väder blir vanligare och att förutsättningarna för livsmedelsproduktion förändras radikalt. Att då sträva efter att öka den mest klimatskadliga och resurskrävande livsmedelsproduktionen som finns, nämligen nötboskap, är att lägga grunden för ekonomisk och miljömässig ruin.

  Att försöka använda miljöskäl för att motivera svensk djurhållning är en mycket dålig strategi. Köttindustrin drivs inte och kan inte drivas på det sättet, speciellt inte i en värld av frihandel och stenhård konkurrens. Enda chansen att skapa ett miljövänligt jordbruk är att med politiska styrmedel alstra en marknad där det lönar sig mer att producera hållbara vegetabilier än att producera miljöskadliga animalier.

  Svensk köttindustri försöker i dag konkurrera på en snart borttynande köttmarknad där man inte är konkurrenskraftig. Köttindustrin befinner sig i dag i samma situation som tekoindustrin och varvsindustrins tidigare gjorde. Det är nu det gäller att bli världsledande på produktion av proteinrika växtbaserade alternativ till kött- och mejeriprodukter – innan det är försent.

  Köttindustrin bör använda sitt stora politiska inflytande till att lägga grunden för en lönsam och hållbar livsmedelsproduktion som klarar av framtidens hårda miljökrav. Det behövs en skatteväxling som gör kött dyrare och vegetabilier billigare redan under denna mandatperiod. Det vinner både kon och bonden på.

  Jonas Paulsson, Köttfri måndag

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen