Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 18 januari 2020

  Ska det inte finnas små mjölkgårdar i Sverige?

  När Arla förbjuder mjölkproduktion med uppbundna kor slår det extra hårt mot små besättningar, skriver Elin Torstensson.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Arla driver på avvecklingen av de små mjölkgårdarna genom sitt förbud av mjölkproduktion med uppbundna djur, skriver Elin Torstensson som driver Elins Glada Ekologiska Kor i Östanå.
  Arla driver på avvecklingen av de små mjölkgårdarna genom sitt förbud av mjölkproduktion med uppbundna djur, skriver Elin Torstensson som driver Elins Glada Ekologiska Kor i Östanå. FOTO: Jan Töve / Naturfotograferna /IBL Bildbyrå

  För en tid sedan kom ett samtal från Arla som kommer att förändra min och andras kollegors framtid. Arla inför ett förbud mot uppbunden ekologisk mjölkproduktion, och tar då inte emot mjölken som ekomjölk från den 1 oktober 2024. Det drabbar framför allt små gårdar med små besättningar.

  Korna på dessa gårdar har i regel en mycket längre utevistelse än vad våra lagar säger, plus att de även rastas under stallperioden. Arla påstår att det är konsumenten som kräver detta, det vill säga god djurvälfärd, och där ingår att korna ska gå lösa. Alternativen är att sluta med mjölkproduktion, bygga lösdrift eller gå över till konventionell produktion.

  Jag driver en liten ekologisk mjölkgård med 26 uppbundna kor. På gården finns en mjölkautomat sedan maj 2016, något som har varit och är otroligt uppskattat. Kunderna kommer hit och köper sin mjölk som producerats av gårdens kor och de har möjlighet att gå runt och titta. Det kommer barn som inte vet att mjölken kommer ifrån kon. Ska jag skratta eller gråta?

  Jag bedriver en verksamhet som jag är otroligt stolt över och som jag har skapat själv. Jag har fått höra många gånger att det inte går att driva en liten gård och göra det på det sätt som jag gör. Det ska absolut inte gå att leva på.

  Jag har ingen foderrådgivare, är inte ansluten till Kokontrollen eller Arlagården Plus. Vi bönder blir mer och mer dumförklarade. Lösningen verkar vara ännu mera rådgivning och dokumentation och oftast heter det att det är konsumenten som kräver. Men är det verkligen det? Varför säljer vi ut oss?

  Min filosofi är att producera högklassig mjölk och ha en djurhälsa som ligger i topp. Mina kor äter enbart ensilage, helsäd, salt och mineraler. De får ingen extra spannmål eller kraftfoder. Jag har alltid bra cellhalter, inga mastiter och bra dräktighetsresultat. Det krävs inga veterinärbesök. Jag har starka friska kor som mår väldigt bra och många blir väldigt gamla. Är inte det en god djurvälfärd?

  Mina kor har en utevistelse på 24 timmar per dygn i sex månader, det är tre månader längre än vad Sveriges beteslagstiftning kräver i Mellansverige, det är en månad längre än Kravs regler. Därutöver rastas de även under stallperioden två dagar i veckan. Varför lyfts inte detta fram? Mår mina kor dåligt?

  Arla har skapat ett problem som inte finns, utan detta blir ett sätt att effektivisera bort det som kostar Arla pengar. Att hämta alla dessa små skvättar ute på gårdarna kostar, och med Arlas nya klimatmål går inte detta ihop. Att vara en liten mjölkproducent i Arla är inget värt och små gårdar hör absolut inte längre hemma där. De är något som ska effektiviseras bort.

  Men det är ingen som törs säga det. Man inför ett förbud mot uppbundet, först för ekomjölken. Sedan är det en tidsfråga innan de konventionella små gårdarna som ännu finns kvar kommer efter. Mjölken från uppbundna besättningar får ett nytt begrepp – fulmjölk.

  Arla påskyndar och driver på en avveckling av alla små gårdar som skulle ha fått en naturlig avveckling på sikt. Varför ifrågasätts inte Arlas beslut? Ska det bara finnas stora mjölkgårdar kvar i Sverige?

  För mig handlar det om den svenska bondens överlevnad. Det har inte haft någon betydelse om du är ekologisk eller konventionell, stor eller liten, lösdrift eller uppbundet. Alla har samma värde.

  Beslutet att kräva lösdrift är något som Arla helst vill ska passera tyst förbi och därmed låta en epok gå i graven. Framför allt ska det inte uppmärksammas i medierna då det skulle bli väldigt dålig reklam för Arla.

  Elin Torstensson

  Elins Glada Ekologiska Kor, Östanå, Österbybruk

  Fotnot: Arla har erbjudits replik men avstår.

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen