Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 2 juni 2019

  Sänk dieselskatten för jordbruket till 7 öre

  En rejäl reduktion av dieselskatten är bästa sättet att förbättra lantbrukets konkurrenskraft, skriver Staffan Eklöf, Sverigedemokraterna.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   I enlighet med Moderaternas och Kristdemokraternas budgetreservation, som antogs i höstas med Sverigedemokraternas stöd, föreslås nu skatten sänkas med 1 krona per liter.
  I enlighet med Moderaternas och Kristdemokraternas budgetreservation, som antogs i höstas med Sverigedemokraternas stöd, föreslås nu skatten sänkas med 1 krona per liter. FOTO: Mostphotos/Riksdagen

  Det svenska lantbruket håller världsklass vad gäller miljöambitioner och de flesta är överens om att det är önskvärt att Sverige så långt det är möjligt ska vara självförsörjande på livsmedel.

  Därför kan det inte vara något annat än kontraproduktivt att belasta lantbruksföretagen med långtgående politiska ambitioner på klimatområdet, i ett läge där det kommer att råda en mycket större efterfrågan på biodrivmedel än utbudet. Gör man det kommer svenska lantbruksföretag att gå i konkurs, med följden att livsmedelsimporten och utsläppen ökar, samtidigt som den biologiska mångfalden minskar.

  I riksdagen pågår just nu en debatt om skatten på diesel för jordbruksändamål. I enlighet med Moderaternas och Kristdemokraternas budgetreservation, som antogs i höstas med Sverigedemokraternas stöd, föreslås nu skatten sänkas med 1 krona per liter.

  Det är förstås bra, men det räcker inte. Vi i Sverigedemokraterna anser att skatten på diesel för jordbruks- och skogsbruksändamål ska sänkas så långt EU-reglerna tillåter, för närvarande ned till sju öre per liter.

  På så vis ger vi svenska lantbruksföretag en rimlig chans att konkurrera på EU:s inre marknad, vilket skulle bidra till viljan och möjligheten att investera för framtiden. Den bästa krisberedskapen för alla branscher är nämligen ekonomiska marginaler. Då klarar man exempelvis en sommar med torka utan att gå i konkurs.

  I riksdagen har jag direkt frågat Centerpartiets företrädare om hur man ställer sig till förslagen om sänkning av dieselskatten för jordbruket, utan att få något direkt svar. Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Liberalerna verkar å sin sida helt sakna förståelse för lantbrukets perspektiv och att dieselskattesänkning kan göras utan betydande ökningar av växthusgasutsläpp.

  För Centerns del blir det till att sätta ned foten när frågan kommer upp till avgörande i riksdagen på tisdag den 4 juni. Vi i Sverigedemokraterna har lagt en reservation om ytterligare skattesänkning enligt ovan, som de andra partierna då får ta ställning till.

  Är det den urbana Stureplanscentern eller den landsbygdsvänliga delen av Centerpartiet som bestämmer?

  Staffan Eklöf, jordbrukspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen