Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 21 November 2017

  SD bortser från viltutfodringens skador

  Vildsvinens framfart måste stoppas.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Jag måste ge Runar Filper (SD) ett erkännande för att du till skillnad från övriga oppositionspartier vågar träda fram med partiets åsikter i vildsvinsfrågan, som i ATL den 13 november. Du nämner en kraftig ökning av trafikolyckor och att det i vissa områden råder en ekologisk katastrof med kraftiga viltskador och viltstammar i obalans.

  Dina tankar om åtgärder kan ju alltid diskuteras. Avskjutningen är redan ganska stor och går kanske att öka något men det har inte någon avgörande betydelse. Att ändra bestämmelser för mörkerriktmedel och kameraövervakning har jag genom åren hört om till leda utan att något hänt.

  Jag tror kanske att den viktigaste åtgärden är att sluta utfodra med bland annat sockerbetor i stor skala. Då skulle man få ett slut på gynnandet och gödningen av viltstammarna.

  Du väljer att inte kommentera sockerbetsproblematiken och du väljer också att inte kommentera att ni hade ett gyllene tillfälle att tillsammans med landsbygdsminister Bucht i stort sett få bort sockerbetorna som viltfoder i vår natur.

  Vi kan notera att den stora svenska vildsvinsstammen skrämmer danska tamgrisuppfödare vad gäller spridning av den afrikanska svinpesten. Jag hoppas på ett blocköverskridande samarbete i denna för landsbygden så viktiga fråga. Sverigedemokraterna har där möjlighet att delta på ett aktivt sätt.

  Bosse Blomberg

  S:t Sigfrid Nybro

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen