Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 16 november 2019

  ”Barkborren är inget projekt – det är en ständig kamp”

  Att bekämpa barkborren är inget kortsiktigt projekt. Det är ett omfattande och långsiktigt förebyggande arbete, skriver naturbrukaren Bernt Söderberg.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Det går inte att slappna av i kampen mot barkborrarna, det gäller att arbeta förebyggande och vara långsiktig, skriver Bernt Söderberg.
  Det går inte att slappna av i kampen mot barkborrarna, det gäller att arbeta förebyggande och vara långsiktig, skriver Bernt Söderberg. FOTO: Mats P. Ostelius

  Skogsstyrelsen menar i debattinlägget ”Skogsstyrelsen är klarvaken i kampen mot barkborren” att man är klarvaken i kampen och man skriver ”Stoppa borren – ett brett riggat projekt”.

  Artikeln väcker farhågor. I nationalencyklopedin kan man läsa: Ett projekt är en tidsbegränsad arbetsuppgift som genomförs inom vissa givna ramar, i fråga om tid, ekonomi och arbetsinsats.

  Den gamla läroboken Skadegörare i skogen, (LT:s förlag 1976) beskriver barkborrens verksamhet. Bekämpningsförslaget är kärnfullt: Största vikt måste läggas vid förebyggande åtgärder. Det är lättare att förebygga än bekämpa.

  Det är en bister sanning generationer skogsmänniskor lärt sig genom utbildning eller bittra erfarenheter. I Sverige har det varit en ständig kamp sedan 1970-talets förödande angrepp i Klarälvsdalen. Kampen mot barkborrarna har varit ständigt pågående sedan dess, om än oftast i mindre omfattning än dagens.

  Med lärobokens kunskap och erfarenheterna i bakhuvudet, och skogsförvaltningens skötselplan rimligen omfattande minst fem omloppstider, ställer man sig frågande inför Skogsstyrelsens arbetssätt.

  Läser man hela Skogsvårdslagens paragraf 29 omfattar den inte bara bekämpning av insektshärjningar utan mer omfångsrikt även förebyggande åtgärder. Man måste naturligtvis arbeta med frågan i ordinarie organisation för att få uthållighet i en sedan 40 år pågående kamp.

  Vidare i texten står det att projektet avser ”begränsa angreppen med tyngdpunkt på kommunikation till skogsägarna”. Jag önskar betydligt större tydlighet. Redovisa i stället vilka konkreta bekämpningsåtgärder 30 miljoner kronor ska användas till i skogen!

  Skogsstyrelsen är klarvaken. Det blir man lätt av en mardröm. Barkborrar bli en mardröm, om man inte ständigt arbetar förebyggande i all skoglig verksamhet!

  Bernt Söderberg

  Naturbrukare, Ormesberga

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen