Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 9 maj

  Ett svenskt Arla är inget framsteg

  Genom att Arla verkar på flera marknader och också har ägare i flera länder kan vi optimera verksamheten med målet att generera ett så högt mjölkpris som det är möjligt att göra, skriver Heléne Gunnarson, vice ordförande i Arla Foods, i en replik.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Helene Gunnarson, vice ordförande Arla Foods.
  Helene Gunnarson, vice ordförande Arla Foods. FOTO: Christel Lind, fri publicering

  Samma dag läste jag två stycken artiklar från medlemmar i Arla. En var i ATL, som bett Anna och Hans Samuelsson kommentera mjölkprissänkningen, den andra var med två före detta Gefleortenbönder som berättade om varför de valt Arla. De visar två helt skilda bilder av vårt företag Arla.

  Grundtanken i Arla är att vi ägare i sju länder delar på både intäkter och kostnader. Tillsammans bygger vi ett kooperativ över gränserna i Europa, där vi både jämnar ut riskerna och skapar ett starkt företag.

  Vi tänker att just jämförelsen med Gefleortens mejeriförening är berättigad, då det gamla lokala mejerikooperativet hade ett starkt stöd av sina kunder men ändå inte kunde bygga upp den finansiella kraften som behövdes för att hänga med i den snabba utveckling som sker på mejerimarknaden. Arla hade möjligheten att välkomna alla ägare i Gefleorten som nya ägare och därmed säkra att de fick avsättning för sin mjölk.

  Genom att Arla verkar på flera marknader och också har ägare i flera länder kan vi optimera verksamheten med målet att generera ett så högt mjölkpris som det är möjligt att göra. Vi har medvetet byggt upp verksamheten och expanderar utanför Europa för att få avsättning för vår mjölk. Vi investerar och säkrar produktionen.

  Konkurrensen är stenhård, inte bara på mejerimarknaden utan i hela livsmedelsproduktionen, och utvecklingen går snabbt. Vi optimerar våra affärer genom bland annat innovation och produktutveckling och jag har svårt att se att en tillbakagång 20 år i tiden skulle vara nytänk och dessutom ge oss ett högre mjölkpris.

  Vi vill att framtidens medlemmar ska äga ett starkt och framåtsyftande Arla som skapar förutsättningar för produktion av mjölk i alla våra medlemsländer.

  Heléne Gunnarson

  Vice ordförande i Arla Foods

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen