Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 8 november 2016

  Regeringen satsar på en levande landsbygd

  I ATL den 1 november skriver Kristina Yngwe, Centerpartiet, att jag och regeringen inte tar vårt ansvar. Men till skillnad från den förra regeringen avser jag att faktiskt göra skillnad för landsbygden - på riktigt.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  FOTO: Ann Lindén

  De problem som landsbygden nu tampas med – bland annat skildrat i PO Tidholms viktiga dokumentärserie – beror på årtionden av negativ utveckling. Ansvaret för detta delas av både socialdemokratiska och borgerliga regeringar.

  Centerpartiet är ett parti med ambitioner för landsbygden, men ambitionerna är inte mycket värda när de aldrig omsätts till konkreta åtgärder. Den erfarenheten vet vi att Centerpartiet har med sig från 8 år i en moderatledd regering.

  Regeringen är fast besluten att bryta den här negativa trenden. Jag blir därför bekymrad när jag hör Kristina Yngwe raljera över den parlamentariska landsbygdskommittén. Den svenska landsbygden förtjänar ett rejält omtag och för att få en långsiktig förändring krävs det att partierna tar ett gemensamt ansvar över blockgränserna för landsbygdens bästa och då måste eventuell partiprestige läggs åt sidan.

  Regeringen har genomfört en rad satsningar på landsbygden. Satsningar som är avgörande för att kunna bo, leva och verka i hela landet. Det är alltifrån stora satsningar på bredband, lanthandlar och bensinmackar till utlokalisering av statliga jobb, stöd till mjölkbönder, ökad dieselskattreduktion, kollektivtrafik och spår- och vägunderhåll.

  Det här är viktiga satsningar, men det är bara början. Regeringen tror på ett Sverige som håller ihop och för landsbygdens bästa måste vi tillsammans vända den utveckling som pågått i många år.

  Efter att landsbygdskommittén har lämnat sitt slutbetänkande i slutet av januari kommer jag därför bjuda in till samtal mellan partierna. Jag hoppas att vi ska hitta en väg framåt, det förtjänar den svenska landsbygden.

  Sven-Erik Bucht

  Landsbygdsminister

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen