Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 16 december 2016

  Regeringen och Skolverket sviker naturturismen

  Skolverket besked att ämnet naturturism inte behövs vid landets naturbruksgymnasier är olyckligt, anser företrädare för Alliansen.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Detta anser vi i Alliansen är oerhört olyckligt. Natur­turismen är en bransch som växer med god fart och därför behöver vi nu och i fram­tiden fler, inte färre, män­niskor som utbildar sig för att med god kunskap kunna föra branschen framåt och därmed gynna Sverige och speciellt landsbygden.

  När Skolverket hävdar att det inte finns någon anledning att behålla naturturismen som inriktning bygger man detta beslut på ett antal tveksamma argument som vi ifrågasätter. Till att börja med hävdar de att det redan finns en turism­inriktning med kurser

  i naturturism inom hotell- och turismprogrammet. Vidare hävdar Skolverket att de kurser inom naturturism som ges på dessa program är tillräckliga för att möta naturturismens behov. Detta är ett märkligt påstående. Menar Skolverket verkligen att det inte är någon väsentlig skillnad mellan ”vanlig” turism och natur­turism?

  Visst finns det några likheter, exempelvis vad gäller hur man bemöter män­niskor och hur man arrangerar aktiviteter, men knappast beträffande alla andra krav som arbete i naturen innebär. Krav som innebär djupa kunskaper

  om exempelvis djur, biologi och ekologi. Inget gymnasieprogram, förutom natur­turism, erbjuder sådana kunskaper.

  Ett förslag som Skolverket har är att erbjuda kurser inom ramen för program­fördjupning som ger viss kompetens inom natur­turism. Detta är givetvis otillräckligt. I en växande bransch som denna behöver vi mer än ”viss kompetens”, vi behöver god kompetens som klarar de utmaningar som branschen står inför och som kan föra branschen framåt.

  Skolverket fortsätter med att påstå att det råder en mycket låg efterfrågan på elever med utbildning inom naturturism. Detta stämmer helt enkelt inte. Om efterfrågan hade varit så låg som Skolverket hävdar skulle sannolikt inte 39 procent av studenterna från naturturism ha ett jobb inom området efter bara ett år. Detta är en stor andel unga vuxna som snabbt lyckas ta sig över den annars jobbiga tröskeln till det första branschjobbet.

  En mycket bra fråga som vi alla bör ställa är: Var står regeringen i detta? Trots att Skolverket så tydligt använder tveksamma argument verkar regeringen till synes vara nöjd med förslaget. Tycker regeringen verkligen inte att detta är en fråga värd dess uppmärksamhet eller är landsbygden inte ett prioriterat område?

  Alliansen vill nu att rege­ringen ska förstå att vi har ett behov av duktiga och ambitiösa människor som dedikerar sin utbildning och sitt yrkesliv till en bransch som vi behöver i Sverige. Att besluta om det som Skolverket föreslår tror vi vore mycket olyckligt och dessutom skadligt för en landsbygd som snarare behöver stärkas. Därför föreslår vi i Alliansen att man helt slopar detta tveksamma förslag och i stället betonar den nytta som naturturismen ger och ska fortsätta att ge.

  Camilla Waltersson Grönvall

  Utbildningspolitisk talesperson (M)

  Christer Nylander

  Utbildningspolitisk talesperson (L)

  Ulrika Carlsson

  Utbildningspolitisk talesperson (C)

  Annika Eclund

  Utbildningspolitisk talesperson (KD)

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen