Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 3 april

  Rädda svensk produktion med karantän

  Utländsk arbetskraft är avgörande för svensk produktion av frukt och grönt, skriver Dag Magnusson.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  FOTO: Jonatan Jacobson

  Svensk grönsaks-, bär- och fruktproduktion är oerhört beroende av den årligen återkommande arbetskraften från östra Europa. Trots att det finns arbetstillstånd kan många få problem att ta sig till Sverige på grund av karantän­regler. Dessutom är det ju risk för att arbetarna sprider coronasmittan såväl till Sverige som till sina hemländer när de reser tillbaka.

  Därför bör svenska staten inrätta karantänanläggningar i Baltikum, Polen och Rumänien och ge dem med arbetstillstånd en viss ersättning under karantäntiden, som kan vara upp till två veckor.

  Detta skulle rädda stora värden som annars riskerar gå till spillo och undvika att våra inhemska odlare hamnar på obestånd.

  Dag Magnusson, Styrelseordförande Skånegårdar

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen