Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 16 februari

  Pop up-butiker – ett koncept för lantbruket?

  Varför inte använda konceptet med pop up-butiker för att skapa möten mellan stad och land? Det frågar sig SLU-professorn och lantbrukarsonen Peter Lundqvist.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Jag har i olika sammanhang propagerat för att lantbruket och landsbygden behöver komma till staden – kanske till och med ha egna landsbygdsambassader. Detta var möjligen för ambitiöst, kanske är det bättre att använda konceptet ”pop up-butik”?

  I såväl städernas stadskärnor som på olika köpcentrum finns ofta tomma butikslokaler. Dessa används ibland för tillfälliga butiker som vill sälja ut något konkurslager, eller under kort tid bedriva någon säsongsförsäljning.

  Varför inte använda detta koncept för att skapa möten mellan stad och land? Berätta om svensk livsmedelsproduktion och förmedla tips om upplevelser på landsbygden; Bo på lantgård, gårdsbutiker och stuguthyrning, förmedla jobb och kanske diskutera möjligheterna att studera på naturbruksskolor eller på SLU? SLU har ambitionen att fördubbla antalet studenter – då behöver vi synas i nya sammanhang!

  Vi behöver mötesplatser. Ett pop up-koncept kan ge oss nya spännande möjligheter att under en kort period och på nya platser möta människor som aldrig varit på ett lantbruk eller aldrig träffat en lantbrukare, som kanske funderar på sin framtida utbildning eller som har idéer till gemensamma utvecklingsprojekt mellan stad och land.

  Jag är övertygad om att stad och land behöver varandra mer än någonsin, men vi behöver mötas i verkligheten och inte bara via sociala medier. Allmänheten uppskattar svenskt lantbruk – vi måste ta vara på och utveckla den positiva trenden!

  En gemensam satsning mellan LRF, naturbruksskolor, SLU, Jordbruksverket och lokala/regionala aktörer?

  Peter Lundqvist, professor i arbetsvetenskap på SLU, LRF-medlem och lantbrukarson

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen