Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 10 augusti 2019

  Solpaneler i öst och väst lönar sig bäst för eget bruk

  Söderläge brukar rekommenderas för solceller – men enskilda ­personer som ska investera borde blicka åt öst och väst, menar skribenten och solelsproducenten Anders Erlandsson.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   ”Jag gjorde samma misstag som många andra och tittade på vad min årskonsumtion av el var när jag dimensionerade ­anläggningen”, skriver debattören.
  ”Jag gjorde samma misstag som många andra och tittade på vad min årskonsumtion av el var när jag dimensionerade ­anläggningen”, skriver debattören. FOTO: Istock

  Söderläge är alltid det som ­rekommenderas för solceller och i ett nationalekonomiskt perspektiv är det det mest ­optimala. Men för den enskilda ­person som ska installera solel så är det mest optimala att ­placera panelerna på tak som vetter åt öster och väster.

  Jag installerade 60 solpaneler på ladugårdstaket i söderläge för fem år sedan. De producerar maximalt 15 kilowat­timmar mellan klockan 11 och 14 vilket innebar att jag fick öka min ­huvudsäkring till 20 ampere.

  Sommartid börjar de producera el klockan 04.30 men bara cirka 150 watt. Det är först klockan 08.30 när ­solen börjar skina direkt på dem som ­produktionen börjar öka. På kvällen avtar det vid 19-tiden.

  Hade jag satt solcellerna ­hälften mot öster och hälften mot väster hade jag fått mer el på morgon och kväll och ­mindre mitt på dagen. Då skulle jag kanske ha klarat mig med 16 amperes säkring och en mindre elomformare.

  Den el som överproduceras mitt på dagen går ut på nätet ­eftersom jag inte kan konsumera den. I dag när man får en skattereduktion av staten så får jag ungefär lika mycket när jag säljer som när jag köper och tror man skattereduktionen ska vara för evigt så kan man fortsätta överproducera.

  Jag gjorde samma misstag som många andra och tittade på vad min årskonsumtion av el var när jag dimensionerade ­anläggningen. Det man bör titta på är vad sommarkonsumtionen ligger på för det mest ­lönsamma är när man kan konsumera elen själv. Att överproducera sommartid kan i dagläget vara ett nollsummespel men kommer nog i framtiden att vara en förlust­affär.

  I Småland där jag bor producerar jag cirka 16 MWh per år. Produktionen varierar över året på ungefär samma sätt men jag redovisar 2018 års siffror: januari 305 kWh, februari 573, mars 1 431, april 1884, maj 2 796, juni 2013, juli 2 136, augusti 1 744, september 765, oktober 888, november 390 och december 177 kWh.

  Får man snö på panelerna är produktionen noll och den varma sommaren gör också att produktionen minskar. Maj brukar vara den bästa månaden.

  Jag har hört flera som är intresserade av solel men säger att de inte har ett tak i söderläge. Jag vill bara belysa att det för den enskilde till och med kan vara bättre med öst-västläge.

  Anders Erlandsson, Persmåla, Nybro

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen