Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 9 februari

  "Hänger Sverige med i avvecklingen?"

  I Tyskland har folk fått nog av vindkraftsutbyggnaden, menar skribenterna som hoppas att myndigheterna inser detta.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Lyssna på protesterna mot vindkraftverken, uppmanar skribenterna.
  Lyssna på protesterna mot vindkraftverken, uppmanar skribenterna. FOTO: Ulf Grünbaum/TT

  Tidningarnas, radios och tv:s reportage om vindkraft har till nu följt en sedan länge etablerad mall: antal vindkraftverk, beräknad elproduktion, antal villor som denna el antas kunna försörja, exploatörers och miljövänners glada kommentarer. Gärna en politiker som yttrar några ansvarstyngda ord om förnybar energi. Intervjuer med störda närboende eller naturvänner hålls kort eller undviks. Kort sagt: Hurra, vindkraft är bra.

  Nu bryter Svenska Dagbladet Näringsliv (SvD) detta mönster. Tidningen har besökt Schleswig–Holstein i Tyskland, en delstat med nästan 3 000 vindkraftverk. Något håller på att hända i Tyskland och i ett reportage den 3 januari beskriver tidningen vad som för bara några år sedan var en omöjlighet, men nu blivit ett faktum. Folk har fått nog och protesterar.

  Vindkraft accepteras inte längre, sa CDUs energi­politiske talesperson Joachim Pfeiffer till tidskriften Der Spiegel för några månader sedan. För SvDs utsände reporter berättar Kuno Veit, när­boende till en vindkraftspark, att runt om i Tyskland växer nu protestgrupper som svampar ur jorden.

  De blockerar utbyggnads­beslut, demonstrerar vid anläggningar och sätter press på lokalpolitiker. Utbyggnaden har tvärbromsat i spåren av protesterna och floden av invändningar mot tillståndsbeslut.

  I Sverige känns det som om varenda stad, varenda by, varenda stuga som har ett eluttag ska försörjas med vindkraftsel år 2040. Vi läser SvD:s reportage och förskräcks. Nu vet vi vad som väntar om regeringen får sin vilja igenom.

  Arbetet med att bereda Sverige på en vindkrafts­invasion är i full gång. I det tysta har Energimyndigheten och Naturvårdsverket tagit initiativ till ”att tillsammans ta fram en strategi för en hållbar vindkraftsutbyggnad”. Siktet är inställt på en utbyggnad till 100 TWh per år (cirka sex gånger dagens).

  I en preliminär nuläges­beskrivning inför arbetet beskrivs de hinder som måste övervinnas. Utan förbehåll erkänns att buller, påverkan på hälsa och välbefinnande, förstörda boendemiljöer och landskap är allvarliga konsekvenser av vindkraftsutbyggnaden. Myndigheterna inser att en utbyggnad som tar en landyta större än Blekinge i anspråk inte kommer att accepteras.

  Tysk vindkraft har länge varit en förebild för Sverige. Våra politiker följer den tyska utbyggnaden och frågar ängsligt om vi hänger med. Nu svänger den tyska opinionen radikalt och det är dags att ställa en annan fråga: Hänger Sverige med i avvecklingen? Vi upp­manar regering och myndig­heter att genast skrota sitt strategi­arbete för mer vindkraft, annars lär vi komma på efterkälken igen.

  Bengt Halén och Einar Fjellman

  Färingtofta Norra, ideell förening

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen