Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 2 november 2019

  Norrplant: Vårt mål är plantor i toppskick

  ”Vi bedömer att planteringen kommer att ge en fin skog med tiden”, svarar Peter Engblom, marknadschef på SCA Skog AB Norrplant.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  FOTO: Istock

  Vi beklagar att mark­ägarna i debattartikeln inte är nöjda med de plantor vi levererat.

  Det är riktigt att plantorna var längre än de borde vara. Detta var en av de sista leveranserna för säsongen och plantorna hade under en sommar med goda växtförhållanden vuxit sig längre än vad vi skulle önska. Vi bedömde och bedömer dock att de var fullt leveransgilla.

  En planta som flyttas från en trygg miljö i plantskolan till ett hygge där plantorna planteras en och en, i stället för att växa i en plantlåda och där stagas av varandra, och som dessutom är längre än normalt blir väldigt ranglig och ostadig. Det är inte ovanligt att sådana plantor ligger ner första hösten efter plantering.

  I det aktuella fallet var vi tillsammans med representanter från planteringsföretaget, Gällö Skog, och markägarna ute och tittade på det aktuella objektet.

  När växtsäsongen kommit i gång i juni hade de flesta plantor rest sig och vi bedömer att planteringen kommer att ge en fin skog med tiden. Skogsplantor är designade för att växa i hundra år och är bra på att hämta sig.

  Men vi håller med skribenterna om att plantorna inte var i det fullgoda skick som vi vill att varje leverans ska vara, och en skogsägare ska inte behöva förlita sig på plantornas förmåga att tåla tuffa förhållanden. De plantor vi levererar ska vara i toppskick i alla avseenden.

  Vi strävar efter att åstadkomma detta varje dag på året. Vi levererar nästan hundra miljoner plantor på ett år och varje planta är en levande varelse som måste behandlas med omsorg. Ibland misslyckas vi dessvärre, men vi försöker se till att det blir så sällan som möjligt. Helst aldrig.

  Peter Engblom, SCA Skog AB Norrplant

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen