Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 22 januari

  ”Nej tack till röjningsbidrag”

  Som skogsägare behöver jag långsiktiga spelregler för att planera mitt företagande – inte bidrag, skriver Mats Åhlund i ett debattinlägg.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Miniskotare med röjaggregat. Arkivbild.
  Miniskotare med röjaggregat. Arkivbild. FOTO: Mari Nälsén

  Läste just på Skogsforum att de förespråkar bidrag till de skogsägare som inte röjer sin skog. Vänd på resonemanget, de jordbrukare som till exempel inte sköter om kvickrotsbekämpningen på sin jord borde få bidrag för att köpa glyfosat.

  Bidrag visar på samhällets syn på mig som privat ägare till skogsmark, det är inte min mark utan alla bestämmer över/nyttjar min mark. Kanske allemansrätten tappat sitt egentliga syfte och i stället fått allmänheten att tro att det är ”deras mark”.

  Det som skapat och skapar vårt unika skogsbruk är de privata skogsägarnas olika sätt att sköta sina skogar. Jag behöver inte bidrag som företagare utan långsiktiga spelregler så att jag kan planera mitt företagande. Satsa pengarna på forskning/utveckling i stället.

  Mats Åhlund, Arnemark, Piteå

  Läs svaret från Skogsforums Torbjörn Johnsen: ”Därför förespråkar vi röjning”

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen