Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 11 maj 2018

  Myndigheterna tar död på företag och landsbygd

  Nyckfull byråkrati får oss att sälja djuren.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Våra fina djur har varit uppskattade, säger Per-Urban och Torbjörn Gradin.
  Våra fina djur har varit uppskattade, säger Per-Urban och Torbjörn Gradin.

  Öppet brev till Länsstyrelsen i Västernorrlands län och Jordbruksverket:

  Länsstyrelsen, Jordbruksverket och EU:s stelbenta jordbrukspolitik har hjälpt oss att fatta ett mycket svårt beslut. Vi är femte generationen bönder på vår gård som vi anses ha förvaltat på ett föredömligt sätt under 41 år.

  Vi har aldrig ångrat vårt yrkesval då det har varit tillfredsställande att sköta våra djur, och att se dem nöjda och harmoniska ger så mycket tillbaka. Våra fina djur har under alla år varit ett uppskattat inslag i bygden. Folk har till exempel åkt tidigare till jobbet för att kunna stanna och njuta av anblicken av dem.

  Tyvärr har känslan av tillfredsställelsen i jobbet minskat. Det är inte längre roligt, inte på grund av jobbet som sådant, utan på grund av yttre omständigheter som inte går att påverka. Vi har därför fattat det tråkiga beslutet att avveckla verksamheten på gården. Långa arbetsdagar och knappa löneuttag har vi klarat av att stå ut med, men när byråkrater med ett pennstreck kan sparka undan benen på en så känns det som att det räcker.

  Droppen blev när vi nu blev straffade med 134 000 kronor för att två kalvar födda på bete blev inrapporterade några dagar för sent. Det innebar en avvikelse på 0,2 djurenheter av cirka 100 stycken.

  Det känns inte heller tillfredsställande att kämpa för att få till en någorlunda bra ekonomi när länsstyrelsen samtidigt kan skicka ut två personal i hyrbil en hel arbetsvecka för att försöka hitta futtigheter att slå ner på. Vissa skiften låg på plus, andra på hundradelar av hektar på minus, men i EUs värld räknas bara minus.

  Det hjälper inte att man följande år rättar sig efter innevarande års kontrollants bedömning, som är lag. Nästa år skickar man nämligen ut en ny kontrollant som gör sin egen bedömning som då är den nya lagen.

  Brottet att inte lyckas märka och rapportera två kalvar födda på bete förrän efter några dagar anses vara så allvarligt att straffet på 134 000 kronor ses som skäligt. Samtidigt har inte Jordbruksverket behagat betala ut stöden för 2015, 2016 och 2017 fullt ut ”på grund av att man inte har hunnit”. Men det anses inte föranleda några påföljder.

  Bonden lever ständigt under hot om sanktioner om inte regler och datum följs till 100 procent. Några förmildrande omständigheter existerar inte i byråkraternas huvuden. Samtidigt kan man som myndighet uppträda arrogant och nonchalant då regelverket medger dylik myndighetsutövning.

  Med bland annat detta som bakgrund kan vi i nuläget inte rekommendera en ny generation att ta över vår verksamhet. Vi inrättar oss därför i trenden att bidra till en utdöende landsbygd som nuvarande politik uppmuntrar till.

  Per-Urban Gradin

  Torbjörn Gradin

  Forsed och Högsta

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen