Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 23 mars 2019

  Vi ska komma överens om skogen

  Det är dags för Centern att gräva ner stridsyxorna nu, skriver Miljöpartiets Maria Gardfjell i denna replik på ett debattinlägg från Centerpartiet.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Arkivbild.
  Bild 1/2 Arkivbild. FOTO: Oskar Schönning
   Maria Gardfjell, Miljöpartiet.
  Bild 2/2 Maria Gardfjell, Miljöpartiet. FOTO: Fredrik Hjerling

  I januariavtalet som möjliggjorde att Sverige fick en regering på plats så kom Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet överens om 73 punkter som ska genomföras den här mandatperioden. Flera av punkterna handlar om den svenska skogen.

  För mig är det viktigt att den politik man kommer överens om genomförs. Det är själva grunden i demokratin.

  Bland de 73 punkterna finns det framgångar för samtliga partier. Jag är inte lycklig över alla punkter men jag är fast förvissad om att de ska genomföras. Förankringen är a och o för att vi ska kunna komma överens. Därför måste ledande centerpartister sluta göra osakliga påhopp på Miljöpartiet och i stället möta oss vid förhandlingsborden.

  Parisavtalet slår fast att skogen är en viktig kolsänka. EU har därför tagit fram en LULUCF-förordning, en förordning som reglerar hur medlemsländerna ska rapportera statistik om skogstillväxt och avverkning.

  Den svenska skogen spelar en viktig roll för klimatpolitiken. Vi kommer använda skogsråvara till drivmedel och förnybara material som kan ersätta bensin, diesel och produkter som fram till nu tillverkats med olja. Vi kommer också kunna räkna hur växande skogar och skyddad skog kan vara ett bidrag till att binda koldioxid.

  När Centerpartiet nyligen gick ihop med M, SD, KD och L i Miljö- och jordbruksutskottet och gjorde ett tillkännagivande om att regeringen skulle bortse från förordningens principer om historiska data, utan i stället säga att skogsägarna ska kunna avverka 100 procent av avverkningsnivån, då reserverade vi oss i MP.

  Enligt förordningen finns det nämligen inget hinder att avverka 100 procent av den hållbara avverkningsnivån, det handlar bara om hur redovisningen ska göras framöver. Redovisningen bör göras utifrån fakta och forskning, anser vi.

  Vad jag förstår kommer regeringen följa riksdagsmajoritetens önskan, men jag skulle inte bli förvånad om Sverige kan få bakläxa från EU för att vi inte följt regelverket.

  Det skulle vara olyckligt om diskussionen om den svenska skogen handlar om fusk med regler från EU. Det kan nämligen ställa Sverige och svensk skogsexport i dålig dager, helt i onödan.

  Äganderätten har konstigt nog kommit att bli en mycket omdiskuterad fråga i svensk skogspolitik. Det konstitutionella skyddet för äganderätten vilar på tre ben. Det finns ett skydd för äganderätten i regeringsformen. Det finns även ett skydd via Europakonventionen som är inkorporerad i svensk lag. Dessutom finns ett konstitutionellt äganderättsskydd inom EU-rätten. Om detta är vi i MP och C fullständigt överens.

  Det vi däremot ibland har olika åsikter om är skogsbrukets metoder, om brukanderätten. Det är inte konstigt alls att Miljöpartiet står upp för Sveriges ansvar att skydda den biologiska mångfalden, att skogsbrukarna ska ha rätt till ersättning när de avsätter sin skog som reservat och att vi ska bruka utan att förbruka. Jag hoppas verkligen att vi kan komma överens och då utgå ifrån den lagstiftning som styr Sverige, samt forskning och fakta.

  Maria Gardfjell, riksdagsledamot (MP), 1:e vice ordförande Miljö- och jordbruksutskottet

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen