Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 28 november 2017

  Möt oss bönder med respekt

  Vi sliter och gör allt för djurens bästa. Vi förtjänar inte att kallas mördare.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Trygga välmående kor är belöningen för hårt arbete, menar skribenten. Foto: Ove Fredriksson
  Trygga välmående kor är belöningen för hårt arbete, menar skribenten. Foto: Ove Fredriksson

  Varje dag, 365 dagar om året, är en bonde uppe och mjölkar sina kor, eller tar hand om dem i ett robotsystem, svettas och har ont lite här och var för att djuren ska ha det så fint de bara kan. Och det finns inga undantag, vi jobbar röda dagar, födelsedagar, julafton och nyårsafton.

  Det är vansinnigt krävande rent ekonomiskt och det finns många nätter då det inte blir någon sömn. Hur ska jag få ihop det? Hur ska jag kunna spara in utan att kompromissa med hur bra korna har det? Ja, det är många sådana tankar, men i slutändan är det alltid kärleken till djuren, naturen och livsstilen som vinner.

  Trots detta engagemang och slit, både psykiskt och fysiskt, så är vi många som får utstå hemska hot, ord och handlingar från människor som inte har den minsta respekt. Att släppa ut djur eller stjäla djur är det ingen välmening med.

  Det är inte att vara en hjälte. Att vara en hjälte är att se till att djuren mår bra där de är trygga och där de är vana att vara. Ord som mördare och våldtäktsman träffar som en kniv i bröstet på en bonde.

  Vi har i Sverige ofantligt mycket lagar och förordningar som vi måste följa för att få ha djur. Hur skulle vårt land se ut utan oss bönder och våra djur? Vi måste hjälpas åt att upplysa dessa människor, som inte tror på oss när vi säger att djuren är vårt allt, och att det inte finns något som får oss att tumma på deras välmående.

  Vi ska inte skrika åt dem, vi ska inte sänka oss så lågt och hota dem. Vi ska respektera deras val att äta vad de vill. Men då ska vi och våra djur få respekt tillbaka.

  Ove Fredriksson

  Tibro

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen