Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 21 juli 2019

  Makthavarna misshandlar landsbygden

  Det kokar i Sverige, men det är inte sommarhettan som åsyftas, utan det missnöje med misshandeln av landsbygden som växer fram i en allt starkare ström.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Claes Littorin.
  Claes Littorin. FOTO: Ulf Aronsson

  Bensinupproret 2.0, Katarina Östholms träffsäkra krönikor om det urbanas utarmning av landsbygden, Malin Ackermans kamp för en levande landsbygd, En vanlig svensk arbetare, Karl Gustav Nilsson, som gjort viral succé med sina klokheter, Terese Bengards insiktsfulla inlägg genom Hela Sverige ska leva med mera. Det är många som vet vad som är fel och som belyser det på ett både målande, sakligt och genomtänkt sätt.

  Ni gör ett fantastiskt jobb och ger oss hopp om att snart vänder det. Men tyvärr räcker det inte, hur rätt ni än har. Makthavarna sitter i Stockholm och landsbygdens villkor hamnar långt långt ner på deras lista över prioriteringar. Om de ens förstår och har någon ambition över huvud taget att rätta till alla orättvisor som deras politik åsamkar landsbygden.

  Klimatet räddas inte av att man belägger ett av Europas mest glesbefolkade land med världens högsta bränsleskatter. Vår skog på den svenska landsbygden äter dessutom upp all den koldioxid som våra fordon på landsbygden släpper ut, flera gånger om.

  Värre är det för den urbana befolkningen, där man inom stadsgränsen, trots kollektivtrafikens täthet, åker massor med bil, men knappt har någon växtlighet alls som tar upp koldioxiden man släpper ut. Återigen tvingas landsbygden betala städernas nota. Skolor, BB och äldreboenden läggs ner. Stordriftstänket och centraliseringspolitiken är så cementerade i den storstadsfixerade riksdagen att inte ens världens största bilningsmaskin skulle kunna hacka sönder dem.

  Det finns så otroligt få landsbygdskämpar kvar i riksdagen, då samtliga partier i realiteten bedriver samma typ av politik beträffande den svenska landsbygden. En politik som består av att krama ur varenda resurs och krona, och sen skicka tillbaka lite smulor för att ge sken av att man ”stöder” den efterblivna landsbygden.

  Det är dags att vakna, svenska folket. Sossarna och Vänsterpartiet står inte längre för ett jämlikt och rättvist Sverige. Man utarmar landsbygden och satsar hellre på att rika ska få billigare städhjälp. Ändå är nästan hela Norrland helrött! Borgarna säljer ut all allmännytta de kan och tänker inte på konsekvenserna när det blir många mil till närmaste service.

  Sverigedemokraterna skyller allt på invandringen, men Sverige har utarmat sin landsbygd under alla år, oavsett mängden invandrare. Centerpartiet har blivit så nyliberala på riksplanet att de tagit över storstadspartiet Liberalerna nästan helt.

  Det finns tyvärr bara ett språk som Sveriges etablerade partier förstår och det är maktspråket. Hota deras makt är det enda sättet att få till förändring. I dag finns hotet. Det är än så länge ganska litet, men dock etablerat i tolv av Sveriges kommunfullmäktige. Vi har en stark riksorganisation och ett genomtänkt partiprogram som tilltalar de flesta sunt tänkande medborgare.

  Vi heter Landsbygdspartiet oberoende och vi har genom idogt ideellt arbete byggt upp denna gräsrotsorganisation som nu är redo att ta fighten med landsbygdsdödarpartierna. Så alla ni kloka debattörer, krönikörer, Youtubare och influerare, likt de som nämndes inledningsvis. Ni gör ett underbart jobb, men det räcker inte, då de som beslutar enbart förstår maktens språk.

  Hjälp oss att hota deras maktpositioner, så ska vi se till att förändra, så att den livskraftiga svenska landsbygden får möjlighet att blomstra igen.

  Claes Littorin, Knutby, för Landsbygdspartiet oberoende

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen