Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 22 maj

  Regeringen rullar tummarna när miljardbelopp slösas bort

  Det är uppenbart att Jordbruksverket och landsbygdsministern har en väldigt kostsam problematik att reda ut, något som tyvärr inte gjordes under föregående mandatperiod. Det skriver Helena Lindahl (C) i en debattartikel.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Helena Lindahl, näringspolitisk talesperson Centerpartiet.
  Helena Lindahl, näringspolitisk talesperson Centerpartiet. FOTO: Centerpartiet

  Myndigheten har så här långt spenderat 673 miljoner kronor på att utveckla ett IT-system som inte fungerar som det ska. Bara den enorma kostnaden är på sitt eget sätt ett bekymmer, men att systemet efter flera år inte ens fungerar tillfredställande gör saken ännu värre.

  Utbetalningarna till lantbrukare runt om i Sverige släpar betänkligt samtidigt som bönder går på knäna och har svårt att få sina verksamheter att gå runt. Kön omfattar i dag mer än 190 000 ansökningar om jordbruksstöd som inte har blivit formellt verkställda och varje ärende utgör på sitt eget sätt en ekonomisk prövning för ansträngda bönder.

  Av myndighetens årsredovisning framgår att IT-systemet blivit allt för komplext, tidskrävande och ”kostsamt att fortsätta utveckla”. I en intervju med SVT kan Jordbruksverkets avdelningschef för jordbrukarstödsavdelningen inte ens utesluta att man tvingas börja om från början och skapa ett helt nytt system.

  Givetvis med ytterligare kostnader som följd.

  Läs mer: Alla ATLs artiklar om stödkaoset hittar du här.

  Tyvärr stannar inte problemen vid ett strulande IT-system och bönder som tvingas vänta i åratal på ersättningar som man har rätt till. Myndigheten har också dragit på sig ett böteshot på hundratals miljoner kronor från EU-kommissionen till följd av att man inte har registrerat kontrollerna av hur jordbrukarna följer EUs regler.

  Enligt egen utsago beror det på att man prioriterat utbetalning av ersättningar till bönder, vilket alldeles uppenbart inte heller har fungerat.

  Bötesbekymret är också ett problem som riskerar att växa ytterligare eftersom böterna bara avser tidsperioden från 2015 till 2017 och problemet ännu inte är löst.

   Jordbruksverket.
  Jordbruksverket. FOTO: Börge Nilsson

  Tidigare landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) har uppenbart misslyckats med att förmå myndigheten att lösa de problem som nu plågar svenska bönder och samtidigt förefaller kostnadskontrollen ha spårat ut.

  Därför måste hans efterträdare Jennie Nilsson (S) omgående ta tag i situationen och säkerställa att myndigheten klarar av att betala ut böndernas pengar på ett effektivt och rimligt sätt, samtidigt som kontroller och uppföljningar inte får bli en verksamhet som genererar hundratals miljoner i böter.

  Dagens situation är oacceptabel och nu måste regeringen agera och sluta rulla tummarna.

  Helena Lindahl, näringspolitisk talesperson Centerpartiet

  Fotnot: Landsbygdsminister Jennie Nilsson har erbjudits replik men avstår.

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen