Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 13 maj 2020

  Mikrobryggerierna blöder – tillåt direktförsäljning

  Under pandemin blöder mikrobryggeriernas ekonomi och nu uppmanar Lundabryggeriet riksdagen att tillåta gårdsförsäljning av deras produkter innan det är försent.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Cirka 400 stycken mikrobryggerier finns i Sverige idag. Arkivbild.
  Cirka 400 stycken mikrobryggerier finns i Sverige idag. Arkivbild. FOTO: Fredrik Sandberg/TT

  Sedan tio år tillbaka har ett stort antal mikrobryggerier, cirka 400 stycken, etablerats i Sverige. De är ofta lokaliserade i mindre orter på landsbygden och lider nu stort på grund av den minskade försäljningen. Försäljningen och antalet kunder har drastiskt reducerats eftersom omsättningen på restauranger och barer minskat kraftigt och många restauranger redan försatts i konkurs vilket innebär att bryggerierna även gör kreditförluster.

  Mikrobryggerierna drivs ofta av ägarna själva och många har belånat andra tillgångar för att starta verksamheten. Omsättningen ligger ofta på mellan två och fem miljoner per år. De fasta kostnaderna i form av hyra, anställda, räntor och avskrivningar är stora och naturligtvis är uthålligheten begränsad, kanske ett par, tre månader innan företaget är på obestånd.

  Ett sätt att snabbt rädda dessa verksamheter är att riksdagen fattar beslut om rätt för mikrobryggerierna att marknadsföra och sälja sina produkter direkt till allmänheten genom så kallad gårdsförsäljning.

  Det är i krissituationer som denna som eventuella motsättningar i riksdagen kan överbryggas och rätten till gårdsförsäljning kan ses som ett försök och utvärderas så snart pandemin är över och marknaderna normaliserats.

  Initiativet till de förändringar i regelverket kan tas av näringsdepartementet som lägger en proposition eller av ett enskilt parti eller riksdagsman genom en riksdagsmotion. Men det brådskar, uthålligheten är kort och ruinens brant ligger nära.

  Dag Magnusson,

  Styrelseordförande Lundabryggeriet

  Gustaf Magnusson Kroon,

  Vd Lundabryggeriet

  Bosse Bergenståhl,

  Bryggarmästare Lundabryggeriet

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen