Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 16 maj 2019

  Mer pengar till innovationer i EU:s jordbrukspolitik

  Vi vill se stärkt konkurrenskraft för jordbruket, högre djurvälfärd i Europa för djuren och vi vill säkra det svenska hållbara skogsbruket från detaljstyrning från Bryssel, skriver Fredrick Federley (C), i en debattartikel inför EU-valet.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Fredrick Federley (C), kandidat till EU-parlamentet.
  Fredrick Federley (C), kandidat till EU-parlamentet. FOTO: Centerpartiet

  Landsbygden och de gröna näringarna har varit Centerpartiets hjärtefrågor sedan partiet startades. Vi var det parti som la den första miljömotionen i Sveriges riksdag och de senaste åren har vi varit enda svenska parti i Europaparlamentets utskott för jordbruk och landsbygdsutveckling. Sedan Marit Paulsen (L) gick i pension har det varit ensamt i utskottet men genom hårt arbete så går det att göra avtryck.

  Landsbygden och de gröna näringarna kommer vara avgörande för att klara omställningen till ett hållbart samhälle och nu mer än någonsin behövs en stark svensk röst för dessa frågor i Europaparlamentet. Vi vill se stärkt konkurrenskraft för jordbruket, högre djurvälfärd i Europa för djuren och vi vill säkra det svenska hållbara skogsbruket från detaljstyrning från Bryssel.

  Vi har sett till att få på plats högre krav på djurvälfärd så att vi kan minska antibiotikaresistensen. Vi tog också strid för att rädda det svenska skogsbruket och vann.

  Flera politiska krafter på EU-nivå drev på för att detaljreglera allt från Bryssel. Men vi har också lyckats göra avtryck i förhandlingarna kring den nya jordbrukspolitiken där vi redan i jordbruksutskottet fått igenom både förenklingar och mer fokus på konkurrenskraft och miljö.

  Framöver kommer de gröna näringarna att vara ännu högre upp på agendan. De gröna näringarna och skogen kommer ha en helt avgörande ifall vi ska klara Parisavtalet. Vi kommer behöva alla de nyttigheter som skogen och jorden kan producera i allt från förnybara material till hållbar bioenergi.

  Mycket kommer hända under nästa mandatperiod och vi måste se till att det bidrar till att underlätta export av svenska produkter och stärker innovation och utveckling av bioekonomin. Risken är annars att vi får en massa detaljregler på EU-nivå som lägger en våt filt över utvecklingen av den svenska skogsnäringen och det svenska jordbruket.

  Nästa mandatperiod kommer inledas med fortsatta förhandlingar om den nya jordbrukspolitiken. Lantbruket behöver ställa om och vi måste se till att stärka konkurrenskraften och möjliggöra för att än mer av åtgärder kan göras för klimatet och miljön.

  Jag och Centerpartiet vill lägga större fokus på investeringar och stärka incitamenten för lantbrukarna att testa nya odlingsmetoder, innovationer och klimat- och miljöinsatser som ger resultat.

  Men framför allt måste den kommande jordbruksreformen bidra till förenkling för lantbruket vi måste få till insatser som ger verklig förändring och gå bort från de stelbenta detaljerade reglerna som i dag finns på EU-nivå. Vi måste ha en politik som ger resultat och inte bara administration.

  Alla svenska partier verkar vara eniga i att svensk livsmedelsproduktion ska öka och att man vill ha en levande landsbygd. För att dessa mål ska kunna genomföras behövs svenska politiker i EU som aktivt driver på för bättre förutsättningar för svensk landsbygd och livsmedelsproduktion även när kamerorna släckts och valrörelsen är över. Centerpartiet har gjort det under den gångna mandatperioden, och vi lovar att vi kommer göra det även under nästa.

  Fredrick Federley (C), Toppkandidat i valet till Europaparlamentet

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen