Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 5 maj

  ”Mat på bordet ses som en självklarhet”

  Det är märkligt att det ska behövas en kris för att upptäcka att livsmedelsproduktion är en samhällsviktig verksamhet, skriver Håkan Nilsson, kretsordförande Arla Jämtland.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  FOTO: Michael Erhardsson/Mostphotos

  I år ställer vi på Arla tyvärr in den publika delen av kosläppen och sänder online. På gårdarna har det införts vissa rutiner för att minska riskerna för smittspridning av corona­virus. Det brukar vara folkfest och massor med frågor om hur djuren sköts, hur det fungerar på en gård och hur mjölken produceras.

  Att vi inte kan öppna våra gårdar just i år är tråkigt, för jag tror att konsumenterna vid de tomma hyllor som nu finns i mataffärerna har börjat tänka på hur viktigt det är med svensk matproduktion. Börjat tänka kring djurvälfärd och naturliga livsmedel.

  Många har tagit matproduktionen i Sverige för given, att vi alltid kan gå till mataffären och köpa den mat vi vill ha. Men de senaste veckornas coronakris har ställt mycket på ända. Sverige behöver en säker matproduktion, en självförsörjning med en hög djurvälfärd.

  Svensk mjölkproduktion använder minst antibiotika i EU, enligt Jordbruksverket, och en stor del av våra kor är ute på bete betydligt längre än vad djurskyddslagstiftningen kräver.

  För oss i Arla är djuromsorg viktig. På gårdarna vill vi minska vår påverkan på klimatet. Därför gör vi klimatberäkningar för att få en översikt över hur produktionen påverkar klimatet.

  Genom bättre fodersammansättning, biogasproduktion, solenergi och ökad kolinlagring på våra marker genom växtodlingen minskar vi vårt klimatavtryck. Marken binder koldioxid och fungerar som kolsänka.

  Nuvarande situation har för­ändrat förutsättningarna för livsmedelsbranschen. Inköps- och konsumtionsmönster är helt förändrade. Leveranser till offentliga inrättningar, restauranger och hotell har minskat kraftigt. Mejerierna påverkas med svängningar och omläggning i produktionen när andra varukategorier ska produceras.

  Utmaningen blir att optimera förädlingskapaciteten på mest lönsamma sätt. Dessutom måste vi säkerställa att personalen är frisk och tillgänglig. Som mjölkbonde är mjölkning och omhändertagande av korna något som måste göras varje dag, året runt. För oss måste det finnas möjligheter att erhålla hjälp om vi skulle insjukna.

  Vi är en del av en global mejeri­industri även om vi producerar mjölk i Jämtland. När efterfrågan förskjuts eller upphör inom vissa kategorier faller priset drastiskt. Det blir överskott på mjölk i det segmentet, till exempel food service, som är restau­ranger, hotell och skolor. Så är det just nu i USA och i delar av Europa.

  Detta är några av de frågor som vi hade velat diskutera på kosläppen. Om det är något denna kris visar är det att matproduktion behövs i Sverige. Det behövs både kossor och havreåkrar. Det behövs mjölk, yoghurt, ost och andra mejeriprodukter på hyllorna i mataffärerna.

  Jordbruket och livsmedelsproduktionen har i corona­sammanhang klassats som ”samhällsviktig verksamhet”. För mig har det alltid varit en självklarhet. Det är märkligt att det ska behövas en samhällskris för att upptäcka det! Genom alla århundraden och kriser har det alltid varit tillgången på mat som räddat världen. Då har bonden med sina djur och åkrar ordnat fram maten.

  Jag har lärt mig ett nytt ord, resiliens – förmågan att stå emot och återhämta sig från påfrestningar, anpassa sig och förändras. Vi, länets och landets mjölkbönder, har det. Och vi förväntar oss att politikerna ska inse hur viktigt det är med denna resiliens och hur viktig jordbruksproduktionen är.

  Håkan Nilsson, kretsordförande Arla Jämtland

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen