Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 14 mars

  ”LRF har fel om vattendirektivet”

  LRF:s företrädare borde veta bättre än att basunera ut att ”Vattendirektivet” nu är aktuellt för ännu en sexårscykel. Det skriver Jan-Erik Andersson i en debattartikel.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  FOTO: Mostphotos

  Ända sedan år 2000 har Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/60/EG av den 23 oktober 2000 om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder på vattenpolitikens område tolkats i grunden felaktigt av de flesta som hörs och syns i debatten. Exempelvis borde LRF:s företrädare veta bättre än att basunera ut att ”Vattendirektivet” nu är aktuellt för ännu en sexårscykel.

  En fortbildning i EU-rätt behövs uppenbarligen. Ett direktiv riktas endast till medlemsstaterna, i vårt fall till Konungariket Sverige. Regeringen införlivar EU-direktiv till mål och syfte genom ny lagstiftning och/eller i befintlig lagstiftning. ”Vattendirektivet” har därför inte lämnat Rosenbad.

  Att hävda att de regionala vattenmyndigheterna ansvarar för genomförandet av sista sexårscykeln i direktivet är därför direkt missvisande. På samma sätt är LRF:s aktuella inbjudningar till digitala träffar om ”vattendirektivet” en både språklig och innehållsmässig kullerbytta.

  Efter regeringens införlivandeåtgärder har mål och syfte i direktiv 2000/60/EG genomförts genom Miljöbalken med följdföreskrifter, Vattenförvaltningsförordningen, SGU:s föreskrifter, Lag om allmänna vatten och avloppsanläggningar samt förordning med länsstyrelseinstruktion. Allt detta finns på armlängds avstånd att ta del av via EUR-Lex (databasen för unionsrätt).

  De som vill påverka tillämpningen som följer av det sedan länge införlivade och genomförda ”Vattendirektivet” ska enbart rikta sitt intresse mot innehållet i tillämpliga nationella lagar och bestämmelser. Allt annat blir snömos som riskerar att missgynna lantbrukets intressen i fråga om vattenpolitik i praktiken.

  Jan-Erik Andersson

  Konsult, EU-bonden

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen