Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 16 januari 2018

  LRF är aktiva i fiberfrågan

  LRF är mycket engagerat i bredbandsfrågan. Den snabba utbyggnaden skapar problem som är svåra att bemästra.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  ATLs ledare den 12 januari lyfter kritik mot LRF angående bredbandsutbyggnaden och förtjänar en replik. Huvudproblemet med bredbandsutbyggnaden är tempot. Enligt uppgift skrivs över 1 000 markavtal i veckan och det märks i de många samtalen till LRF de senaste åren. Det finns helt enkelt inte nog med kompetent personal (markförhandlare, grävare, projektörer med mera) för att arbetet ska bli utfört på ett fackmannamässigt sätt.

  På avtalsfronten har dock LRF-familjen agerat. LRF Konsult har för flera år sedan tagit fram markavtal tillsammans med Coompanion och det avtalet rekommenderar LRF markägare att använda. Detta avtal finns också på Bredbandsforums hemsida och därutöver är det gång på gång framfört via web, nyhetsartiklar, frågespalter, debattartiklar och inte minst i ATL härom veckan.

  Tyvärr finns ingen lagstiftning eller branschorganisation som ”tvingar” nätbyggare att använda ett visst avtal. Därför finns en ogörlig mängd varianter på avtal och här har vi sett en hel del problem. Detta är olyckligt men ingenting som LRF kan kommendera fram en ändring på.

  Robust Fiber är en mycket bra standard som visar hur fackmannamässig förläggning av fiber ska se ut. LRF Konsult jobbar för tillfället med en ny avtalsvariant där Robust Fiber ska ingå och förhoppningsvis kommer flera större aktörer att enas kring detta. Det skulle i så fall bli ett avtal som LRF kan rekommendera medlemmarna att skriva på.

  Ledaren tar också upp att LRF borde arbeta fram en avtalsmodell där ersättning till markägaren reglerats. Det är inte möjligt då Riksförbundsstämman för cirka 10 år sedan beslutade att LRFs prisförhandling (ramavtal) ska upphöra.

  För drygt 10 år sedan hade cirka 5 procent av hushållen på landsbygden tillgång till bredband via fiber. I dagsläget är den siffran 22 procent. Huvudorsaken till den positiva trenden är de byalag som engagerat sig för att få bredband till sin bygd.

  Vi delar bilden att det nu är alltfler aktiebolag som bygger bredbandet i stället. När byalagen byggde bredband var det vanligt att markägarna ”bjöd” på markintrånget. Men när aktiebolag bygger bredband behöver varje markägare fundera på om de vill sponsra bolagets utbyggnad/vinst eller inte.

  Lagen är glasklar med att markägaren har rätt till ersättning för intrång på marken. Bra bredband är helt nödvändigt för landsbygdens utveckling. Men markägarna måste bli schyst behandlade vid utbyggnaden.

  Björn Galant

  LRF

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen