Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 29 augusti

  Livsmedelsverket borde rationalisera

  Den timtaxa som Livsmedelsverket tar ut är alldeles för hög och måste granskas. Det menar Karin Ånöstam, ordförande i föreningen Matvärden, som önskar en debatt om avgiftsfria livsmedelskontroller.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   ”Ett av Livsmedelsverkets uppdrag är att se till att vi har säker mat i Sverige och uppdraget kommer från alla oss konsumenter som vill känna oss trygga med den mat vi konsumerar”, skriver Karin Ånöstam.
  ”Ett av Livsmedelsverkets uppdrag är att se till att vi har säker mat i Sverige och uppdraget kommer från alla oss konsumenter som vill känna oss trygga med den mat vi konsumerar”, skriver Karin Ånöstam. FOTO: Jeppe Gustafsson/TT

  Avgiftsfrågan, styrningen av Livsmedelsverket och genomförandet av Sveriges Livsmedelsstrategi ligger på ansvarig ministers bord.

  Den timtaxa som Livsmedelsverket tar ut är alldeles för hög och måste granskas. Det åligger alla företag/verksamheter att effektivisera och rationalisera för ekonomisk hushållning och samma villkor måste även gälla för våra statliga verk.

  Eiríkur Einarsson menar i sitt svar i ATL den 14 augusti att livsmedelsföretagen kan påverka sin taxa genom att följa lagar.

  Kanske kan Livsmedelsverket påverka sin höga timtaxa med sänkta kostnader för personal, resor, provtagning, analyser, förberedelser, lokaler med mera.

  Einarsson hänvisar till den avgiftsförordning som beslutats av Sveriges regering och riksdag, att kontrollen av livsmedelsföretag ska bära sina egna kostnader.

  Ett av Livsmedelsverkets uppdrag är att se till att vi har säker mat i Sverige och uppdraget kommer från alla oss konsumenter som vill känna oss trygga med den mat vi konsumerar, därför önskar jag en debatt om avgiftsfria livsmedelskontroller.

  Karin Ånöstam

  Ordförande i föreningen Matvärden

  Gävleborg

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen