Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 23 maj

  Lita på att vi skogsägare vet vad vi gör

  Säg nej till skogsutredningens krav på kunskap. Vi som verkar i de gröna näringarna vet hur naturen fungerar, skriver Per Nyström.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  FOTO: Marion Palm

  Det är med stor förundran jag läser att den tillsatta skogsutredningen har problem med något som kallas för kunskapskrav som finns med i direktiven. Lär man sig aldrig någonting i Miljöpartiet eller naturvårdsorganisationerna på riksnivå? Hur kan man tro att detta ska ge acceptans och engagemang hos privata skogsägare?

  Hur kan man tro att den rätta kunskapen finns hos någon biolog eller liknande på någon myndighet, som ska bestämma över vad jag som enskild skogsägare ska göra i skogen? Hur kan man tro att dessa personer ska vara de som vet vad som är rätt biologisk mångfald?

  Helt fel tänkt, vill man ha engagemang för ett varierat skogsbrukande finns det en mycket bättre väg att gå. Urbana förståsigpåare måste lära sig att vi som bor och verkar i de gröna näringarna är beroende av och har praktisk kunskap om hur naturen fungerar.

  Vi förstår faktiskt vad som blir effekten av hur vi använder jorden och skogen, för det kan vi se med egna ögon. Vi vet, att gör jag en åtgärd så kommer det att få effekt på vilka arter som kommer att gynnas och vilka som kommer att missgynnas.

  Varför får inte vi som skapat det kulturlandskap och den biologiska mångfald som nu existerar någonsin ett erkännande av Miljöpartiet eller naturvårdsorganisationer på riksnivå, för att det privata ägandet och brukandet av skogen har varit och är garanten för en variation av flora och fauna i vårt land?

  Skogsutredningen borde i stället för att ha tankar om kunskapskrav på skogsägare fundera över om inte myndigheter ska göra en konsekvensanalys av hur eventuella restriktioner i pågående markanvändning drabbar den enskilde, samt hur effekten blir ur ett socioekonomiskt perspektiv för den enskilde och samhällsstrukturen där inskränkningar verkställs. Det skulle väl också vara i linje med vad den nya Förvaltningslagen säger.

  Dessutom skulle Sverige då också följa Artikel 17 och 30 i FNs deklaration om mänskliga rättigheter, en deklaration som Sverige skrivit under.

  Nej till diskussion om kunskapskrav, som verkar hämtat från gamla DDR-tiden, där staten alltid vet bäst. Ja till frihet under ansvar, även efter att skogsutredningen presenterat sina slutsatser.

  Per Nyström

  Skogsägare, Nergården

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen