Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 14 oktober 2019

  Liberalernas politik är bra även för glesbygden

  Varför har jag gått med i Liberalerna? Svaret på frågan är att jag blivit frälst av Nyamko Sabunis deklarationer om Liberalernas framtida politik. Dessutom är jag imponerad av den uppställning av duktiga medarbetare som hon format omkring sig. Mats Persson, Johan Pehrson och Juno Blom är av landslagsklass.

   Med Liberalernas politik blir hela Sverige möjligheternas land, skriver debattören Alf Karlman.
  Med Liberalernas politik blir hela Sverige möjligheternas land, skriver debattören Alf Karlman. FOTO: Marcus Lindstrom

  Fyrklövern har klart deklarerat att Liberalerna har en egen politik som har framtiden för sig. Jag tror bestämt att Sabuni och hennes gäng kommer att kunna förverkliga de viktigaste politiska målsättningarna:

  ✓ bättre villkor för företagarna

  ✓ en kraftfull och effektiv klimatomställning

  ✓ en bättre skola och vård

  Med Liberalernas politik blir hela Sverige möjligheternas land. Som boende i glesbygd och med intressen i skogsbruk, jordbruk, fiske och biodling är det som rör dessa områden mina hjärtefrågor. Det finns många frågor som är gemensamma för stad och landsbygd.

  Det som sticker ut mest är det ökande antalet skjutningar och den förödande droghandeln. Vad gäller skjutningarna kan de minskas om Sverige följer det arbete som New York-polisen använt och som minskat skjutningarna till en låg nivå.

  De viktigaste politiska frågorna som berör mig som glesbygdsboende i genuin landsbygdsmiljö är:

  ✓ Granbarkborrens härjningar som är den stora ödesfrågan för svenskt skogsbruk. Barkborren har redan skapat skador för miljarder kronor i den svenska skogen. Eftersom skogsbruket är en av Sveriges viktigaste exportnäringar som ger över 100 miljarder kronor netto i intäkter till vårt land varje år så gäller det att lägga ner stora resurser och äkta politiskt engagemang för att stoppa denna utmaning.

  ✓ Äganderätten som är en fråga som staten äntligen tagit tag i. En utredning pågår där staten förhoppningsvis ska rätta till orättvisorna som Artskyddsförordningens tillämpning har skapat. Ägare av fjällnära skog har tvingats gå till domstol för att få ersättning och avverkningarna stoppats. Skogsägare har fått sin skog klassad som nyckelbiotoper vilket gjort virket omöjligt att sälja.

  Till andra frågor som oroar på landsbygden hör vargens härjningar i tamdjursbesättningar och vildsvinens bökande i skogen, på åkrar och i trädgårdar.

  Om man till slut ska lyfta något positivt så är det glädjande med alla de entreprenörer på landsbygden som skapar aktiviteter och boende för stadsbor av olika slag. Det skapar samförstånd mellan stad och land.

  Alf Karlman

  Liberal

  Stora Sundby

  Relaterade artiklar

  Till toppen