Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 13 januari 2019

  ”Släpp skogsägarna fria”

  REPLIK | Det är inte staten ensam som har ett ansvar för likriktningen av dagens skogsbruk, skriver Leif Öster i ett svar till Sverker Liden.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  FOTO: Mostphotos

  Sverker Liden är kritisk mot ett debattinlägg jag skrivit. Han menar att den statliga styrningen av skogsvården eliminerade mångfalden i skogen.

  Det har han rätt i. Men det är inte bara staten som har ett ansvar där. Även den virkesköpande industrin och skogsägarrörelsen har ett enormt ansvar för likriktningen av dagens skogsbruk. De erbjuder i praktiken bara en enda modell med samma maskinsystem.

  Jag har ett bra exempel på detta. Vid ett tillfälle hade jag besök av ungefär hundra skogsägare på vår gård. Inte en enda hade fått en fråga av virkesköpare eller inspektorer om vilken sorts skog ägarna själva ville ha i framtiden.

  Sverker Liden tror att den nya bantade naturvårdsbudgeten kommer att ”bryta byråkratiseringen av skogsbruket som drivs av lobbyister och byråkrater”. Tänk att jag tror precis tvärtom. I Sverige brukar byråkraterna och lobbyisterna bli kvar – medan resurserna till landsbygden minskar dramatiskt.

  Att som riksdagen nu gör lova att 17 procent av Sverige värdefullaste skogar ska skyddas utan budget – är illa. Det är vi skogsägare som kommer komma i kläm när värdefulla skogar nu hittas men pengar saknas.

  Sverker Liden välkomnar att nyckelbiotopsinventeringen stoppas. Han är själv jägmästare och en engagerad, kunnig skogsägare. Tyvärr är vi många som inte har kunskapen om vad som är skyddsvärt. Just därför behöver vi få hjälp med inventeringen.

  För jag är övertygad om att de flesta skogsägare, om de får veta att de har unika bestånd, är villiga att skydda dem. Några, som kanske Sverker, gör det gratis – men de flesta vill ha betalt. Men det är bråttom. I princip avverkas det varje dag 200- till 400-åriga träd här hemma i Dalarna. Det återstår kanske 2 procent av värdefulla skogar i Sverige som ännu ej är skyddade eller ens upptäckta.

  Jag delar dock Sverker Lidens slutsats. Vi måste rensa upp i byråkratin. Och då blir det är märkligt när delar av skogsägarkollektivet vill behålla Skogsvårdslagen, Jordförvärvslagen och Lagen om Allmänningsskogarna.

  Alla tre är grova ingrepp i ägandet som dessutom kraftigt ökar byråkratin för oss skogsägare. Ytterst handlar äganderätt om att ha kontrollmakt över det man äger och rätten att fritt förfoga och överlåta det man äger. Jag tycker därför att det är dags att ta bort de där tre lagarna.

  Leif Öster, skogsägare

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen