Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 8 december 2019

  ”Lantmännen borde lära av historien”

  Om ekonomisk förening är en bra företagsform, varför har vi inte fler företag av den sorten? skriver Nils-Bertil Offesson.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  FOTO: Johan Olsson

  Replik till Jerker Nilssons debattartikel i ATL den 22 november. Lantbrukarnas föreningsrörelse har en väldigt lång historia och fungerade väldigt bra fram till mitten av 1980-talet. Så ändrades jordbruket till större enheter och blev mer specialiserat.

  Detta medförde helt andra krav på våra företag och de flesta känner till den stora strukturomvandling som medförde väldiga strukturförändringar inom föreningsföretagen. Många av föreningarna gick i graven på grund av att man saknade kunskap att hantera stora före­tag.

  Swedish Meats är väl det som det har talats mest om, men det finns också andra skandalartade företag som Vänerskog. Även inom bankvärlden skedde en del mystiska affärer.

  Om nu Jerker Nilsson tycker att ekonomisk förening är en bra företagsform, varför har vi inte fler företag av den sorten? Jämför olika företag i samma bransch och se på resultaten så finner man ganska lätt vilket som är bäst. Dock vill jag tillägga att det inte enbart beror på företagsformen utan givetvis på hur företagen sköts.

  När Lantmännen nu kastar ut 5 000 medlemmar undrar man verkligen om det finns ansvar inom föreningen. Jag citerar ordförande Per Lindahls uttalande i en artikel i ATL den 21 juli 2017: ”Personligen kan jag tänka mig att gamla lantbrukare som slutat som jordbrukare får fortsätta att investera i Lantmännen där de har sin själ och sitt hjärta.”

  Jag frågar mig varför man inte lever upp till sina uttalanden. Jag ställer följande fråga: Jag kan köpa in mig i vilket börsnoterat företag som helst utan risk att bli utsparkad. Varför får jag inte ha kvar min investering i Lantmännen?

  Under min långa tid som verksam inom jordbruket har det skett många skandaler i vår näring. En del nämns ovan, men även inom LRF-organisationen har det funnits händelser man kan ifrågasätta.

  Jag lägger nu Lantmännens utspark av medlemmar till den sortens handlingar. När ska man någon gång kunna erkänna att man gjort fel och när ska man lära av historien?

  Den 22 november skriver ­debattören att vi inte ska röra Lantmännen. Jag tolkar det som att Lantmännen ska sitta i någon sorts skyddad verkstad. På det sättet får vi inte den ­effektivitet som behövs i ett ­företag som förvaltar böndernas kapital.

  Lantmännen har många miljarder i eget kapital som bönderna genom tiderna har byggt upp. Har lantbruket nytta av det? är frågan. Mitt svar blir både ja och nej.

  Om Lantmännen är konkurrenskraftigt med bra priser är det en klar fördel. Kolla gärna hur det ser ut med marknadsandelarna! Många satsningar sker dock ­utomlands och det är svårt för medlemmar och fullmäktige att få grepp om lönsamheten där.

  Nils-Bertil Offesson, Lund

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen