Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 25 november 2019

  ”Kasta inte ut vare sig kunder eller medlemmar”

  Lantmännens beslut är ett dåligt ekonomiskt tänkande, skriver Nils-Bertil Offesson i en replik.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  FOTO: Leif Ingvarsson

  Tack för svaret, Per Lindahl (ATL 8/11), men som vanligt är det kanske inte helt fullödigt. Jag hade väntat ett svar som: ”Vi kanske har gjort fel så vi måste ompröva beslutet.” Sådana svar får man inte av ett kooperativt företag, tyvärr. Man lyssnar inte.

  När jag 1989 insåg att dåvarande Skanek, sedan Swedish Meats, skulle börja vackla fick jag ungefär samma svar som nu. Jag fick mycket fula påhopp när jag påpekade deras tokiga handlande. Men jag hade rätt. Alla vet hur Swedish Meats-eländet gick.

  Jag ser en viss fara med Lantmännen när man kastar ut medlemmar. Det är dåligt ekonomiskt tänkande av fullmäktigegruppen att fatta ett sådant beslut.

  Det är risk att tillbakagången börjar nu. Emissionsinsatserna har drastiskt fallit i värde, vilket visar att beslutet var felaktigt. Ägare till lantbruksfastigheter bör väl också få vara medlemmar.

  Företagsformen aktiebolag eller ekonomisk förening löser givetvis inte alla problem, men i ett aktiebolag är det snabbare beslutsvägar. Den ekonomiska föreningen har en tröghet i beslutsfattandet.

  Per Lindahl säger att Lantmännen inte ska vara kapitalförvaltare, men Lantmännen har ju många miljarder i eget kapital som vi äldre har hjälpt till att bygga upp. Varför ska vi då utestängas?

  Två stora fel ett företag och företagsledare kan göra är att slå sig för bröstet och tro att allt är bra eller ha storhetsvansinne. Båda sakerna har skapat tragedier (läs Nordkorn).

  För att vara goda företagsledare, vilket jag hoppas att Lantmännens ledning är, ska man skapa trivsel och arbetsglädje, framåtanda och säkert lite humor på arbetsplatserna och bland kunder och medlemmar. Då kommer resultatet oavsett företagsform. Man ska inte kasta ut vare sig kunder eller medlemmar.

  God fortsättning, Lantmännen, med förhoppning om att få komma till distriktsmötet en gång till.

  Nils-Bertil Offesson, Lund

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen