Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 19 september

  Lantbruksjobben måste få högre status

  Vi måste tvätta bort etiketten lantbruksjobben fått. Det är inga enkla jobb – låt oss hjälpas åt att stärka yrkesstoltheten inom kåren, skriver SLU-professor Peter Lundqvist i en debattartikel.

   ”Enkla jobb” är en negativ etikett som politiker och andra makthavare klistrat på lantbruk, menar skribenten.
  ”Enkla jobb” är en negativ etikett som politiker och andra makthavare klistrat på lantbruk, menar skribenten. FOTO: GAETAN BALLY/KEYSTONE/TT

  Sedan några år har vi en livsmedelsstrategi som pekar på behovet av olika insatser för att utveckla lantbruket och de gröna näringarna. Tyvärr är det inte mycket formulerat om de människor som ska göra det konkreta jobbet.

  Politiker och näringens egna organisationer övertrumfar gärna varandra i hur många jobb som kan skapas inom de gröna näringarna men ytterst lite nämns om jobbens innehåll eller de människor som ska lockas till lantbruket, det vill säga ungdomarna och yrkesbytarna.

  Helt centralt enligt min mening är kompetens, status och stolthet hos alla som arbetar inom svenskt lantbruk. Detta kan förbättras om vi tar ett omtag kring ett antal attitydfrågor, alltifrån vid bondens köksbord till på regeringskansliet. Jag exemplifierar med några aspekter som kanske provocerar men vill vi ha förändring kan vi behöva ifrågasätta många av våra befintliga värderingar.

  ”Enkla jobb” är en negativ etikett som politiker och andra makthavare klistrat på lantbruk och andra gröna näringar. Etiketten måste tvättas bort, sektorns professionella verksamheter kräver alltmer utbildning och högre kompetens hos företagare och medarbetare.

  ✔ Då bör en del lantbrukare själva sluta med att uppmuntra och visa upp i sociala medier små barn som kör stora traktorer och andra farliga maskiner. Är jobbet så enkelt och fritt från risker att till och med små barn kan göra det? Stimulera i stället barns intresse genom att lära dem hur lantbruket fungerar och låt dem pröva egen mini-odling och ta ansvar för egna små djur.

  ✔ Då bör man fundera på om det är långsiktigt rätt strategi att anlita utländsk arbetskraft för att utföra ensidiga ”enkla” säsongsarbeten. Svenska livsmedel bör rimligen kunna produceras med egna resurser, kompetenser och ny teknik. Ett övergångsalternativ kan vara att dessa jobb utvecklas till meriterande praktik kombinerat med kompetensutveckling för dem som vill pröva på att lära sig mer om svensk livsmedelsproduktion.

  ✔ Då bör man se över sektorns karriärvägar, alla som utbildar sig bör få med sig en tydlig bild av vilka spännande utvecklingsvägar som yrket erbjuder. Det behövs utveckling inom alla jobb och möjligheter till en karriär, inte bara inom sin egen ”sektorsbubbla” utan även i ett bredare perspektiv – till exempel inom hela livsmedelskedjan. Grisskötaren kan kanske gå vidare till arbete inom livsmedelsförädling eller som grillmästare på restaurang – eller tvärtom.

  ✔ Då bör man ta itu med branschens arbetsmiljöfrågor på allvar. Ingen ska riskera liv och hälsa, vare sig fysiskt eller mentalt, och då behövs professionell rådgivning och stöd.

  Om vi kan förbättra våra yrkens innehåll, utveckling och status behöver vi ingen speciell marknadsföring av alla andra mervärden kring livet på landet, att vara nära naturen, följa årstiderna och rå sig själv. Vi ska ha människor som väljer dessa yrken för att de i sig själva är attraktiva och ger ett högt anseende och en god självkänsla!

  Det finns oändligt mycket som kan göras för att öka status och yrkesstolthet inom våra lantbruksyrken men vi måste våga ifrågasätta och diskutera alternativ kring de mindre lyckade delarna. Kanske behöver vi en sektorsövergripande strategi för ökad kompetens, status och yrkesstolthet inom de gröna näringarna!?

  Peter Lundqvist

  Professor i arbetsvetenskap vid SLU, lantbrukarson och LRF-medlem

  Relaterade artiklar

  Till toppen